back to top
30.2 C
Athens
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

IBHS: Μελέτη για το τραπεζικό κλάδο και το μέλλον του

H αστάθεια ήταν το κύριο χαρακτηρσιτικό του τραπεζικού κλάδου  το 2015, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, την πολύμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο σύμφωνα με μελέτη IBHS Α.Ε και Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst συντάκτη της μελέτης.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και τα σενάρια για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας δημιούργησαν αίσθημα αβεβαιότητας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τις σημαντικές εκροές καταθέσεων. Έτσι, το διάστημα αυτό το συνολικό υπόλοιπο υποχώρησε από τα €160 δισ. στα €121 δισ., σημειώνοντας κάμψη 24%.

- Advertisement -

Ακολούθως, οι απώλειες αναχαιτίστηκαν με την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο. Μετά την κατάργηση της αργίας στις 20 Ιουλίου –και με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων να παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα- το κλίμα εμπιστοσύνης αποκαταστάθηκε βαθμιαία, με αποτέλεσμα έως τα τέλη του έτους να προκύψει μικρή άνοδος των καταθέσεων, με €2,5 δισ. να επιστρέφουν στις εγχώριες τράπεζες.

Έτσι, στα τέλη του 2015 το συνολικό υπόλοιπο σημείωσε απότομη υποχώρηση 23,5% σε σχέση με το 2014, στα €123,2 δισ., ενώ κατά τη διάρκεια του έτους οι εκροές ανήλθαν στα €37,6 δισ.

- Advertisement -

Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα το 2015 υποχώρησε περαιτέρω κατά 2%, με το ρυθμό μείωσης την τελευταία τριετία να επιβραδύνεται. Έτσι, στο τέλος του έτους το υπόλοιπο του συνόλου των δανείων διαμορφώθηκε σε €204,3 δισ., με την καθαρή εκροή να διαμορφώνεται σε €4,15 δισ.

Κατά τη διάρκεια του 2015 σημειώθηκε επιτάχυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων. Έτσι, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως προς το σύνολο των ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 στο 43,6%, έναντι 39,9% το Δεκέμβριο του 2014, με το σχετικό υπόλοιπο να αγγίζει πλέον τα €110 δισ.

Βάσει του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, καθιερώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων που προβλέπει τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εγγυήσεων από τις τράπεζες. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες ήδη υιοθετούν  πολιτικές πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παραχωρούν μέρος της διαχείρισης σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Η σημαντική εκροή καταθέσεων, το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων και η επιβολή περιορισμών στα πιστωτικά ιδρύματα οδήγησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Βάσει του stress test, τα απαιτούμενα κεφάλαια καθορίστηκαν στα €4,39 δισ. στο βασικό σενάριο και €14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στα τέλη του έτους, ενώ συνολικά διατέθηκαν €8,6 δισ., τα οποία προήλθαν από: α) συμμετοχή ξένων επενδυτών: €5,3 δισ., β) προγράμματα διαχείριση στοιχείων παθητικού: €2,74 δισ. και γ) μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης: €0,6 δισ.

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των Alpha Bank και Eurobank πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, τόσο για το βασικό, όσο και το δυσμενές σενάριο. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων των Εθνική και Πειραιώς που δεν καλύφθηκαν βάσει του δυσμενούς σεναρίου από ιδιωτικές πηγές (συνολικά €5,4 δισ.) προήλθαν από το ΤΧΣ. Επομένως, οι δημόσιοι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν εν τέλει ήταν αρκετά χαμηλότεροι σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των €25 δισ. του Eurogroup.

Με τη σταδιακή εξομάλυνση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο και την επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η εξάρτηση των τραπεζών από το μηχανισμό ELA υποχώρησε κατά €17,9 δισ., ενώ η ρευστότητά τους βελτιώθηκε.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου θα εξαρτηθεί άμεσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος, καθώς στην περίπτωση αυτή θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, θα διευκολύνει την επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Παράλληλα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας, αρχικά με την επαναφορά του waiver και ακολούθως με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

Σε συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων η Ά. Ευθυμίου

Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Δανία είχε θέμα την ελεύθερη και δίκαιη κινητικότητα και ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δυστύχημα με θαλάσσιο αλεξίπτωτο – Θανάσιμος τραυματισμός ανηλίκου – Υποχρεωτική ασφάλιση

Διαβάστε τη σχετική νομολογία όπως δημοσιεύεται στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «Ο Σόλων»

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δυστύχημα με θαλάσσιο αλεξίπτωτο – Θανάσιμος τραυματισμός ανηλίκου – Υποχρεωτική ασφάλιση

Διαβάστε τη σχετική νομολογία όπως δημοσιεύεται στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «Ο Σόλων»

ICAP CRIF: Πρόγραμμα πιστοποίησης για Credit Risk Officers

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΣΔΙΚ και με την υποστήριξη του Academics University of London Worldwide

Δ. Τσεκούρας στην κάμερα του I.W.: «Ποτάμι ευκαιριών ανεκμετάλλευτο η νομική προστασία»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Χάκερς χτύπησαν την Allianz Life στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε ότι έχει λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει την παραβίαση και είχε ενημερώσει το FBI

Η Honda άνοιξε δικό της ασφαλιστικό πρακτορείο

Εκκίνηση στις ΗΠΑ μιας ευρύτερης ασφαλιστικής στρατηγικής, που θα αφορά ψηφιακές πλατφόρμες πώλησης οχημάτων και όλη τη διαδρομή των πελατών