Ασφαλιστική Παραγωγή: Unit Linked, προκλήσεις και άλλες ευκαιρίες

του Βάιου Κρόκου

Ικανοποιητικά ήταν τα νέα για τα τελευταία στοιχεία στην ασφαλιστική αγορά μιας και το πρώτο δίμηνο έκλεισε με θετικό πρόσημο. Άξια αναφορά είναι η ανάκαμψη κατά 13,2% τον Φεβρουάριο στον κλάδο Ζωής,  μια άνοδος που βασίστηκε στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για ασφάλιση Ζωής με επένδυση (Unit Linked) που κινήθηκαν ανοδικά κατά 31,1%, ενώ και με 9,2% “έτρεξαν” θετικά οι κλασσικές ασφαλίσεις Ζωής.

Άνοδος επίσης κατά 12,8% καταγράφηκε στα UL για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό του 2020, που δεν υπήρχε ακόμη έξαρση της πανδημίας και lockdown.

Το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων που διατηρείται για καιρό έχει οδηγήσει σε στροφή του ενδιαφέροντος σε ασφαλιστικές προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τις – αντικειμενικά – πενιχρές αποδόσεις των καταθέσεων.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις (με ομαδικά) προτιμούν τις επενδυτικές – αποταμιευτικές λύσεις έναντι των πατροπαράδοτων συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών με σταθερό επιτόκιο, που ούτως ή αλλιώς αποσύρονται από την αγορά.

Υπενθυμίζεται πως και στα στοιχεία Ιανουαρίου η άνοδος ήταν σημαντική στα Unit Linked (65,2), ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν σωρευτικά για το 2020 με +55,3%.

 

Η επόμενη μέρα

Οι επόμενοι μήνες παραμένουν κρίσιμοι με την πλειοψηφία, ωστόσο, παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς και του εγχώριου επιχειρείν να εκτιμούν σταδιακή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του έτους και κυρίως από το 2022. Τι αλλάζει όμως στην αγορά και που μετατοπίζεται το ενδιαφέρον;

Σοβαρό ερωτηματικό αποτελεί η αύξηση των καταθέσεων. Θα συνεχιστεί; θα αποτελέσει “καύσιμο για την οικονομία” ή ποιο μέρος αυτών θα διοχετευθεί στην αποπληρωμή υφιστάμενων υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ανάταση της οικονομίας αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ανάδειξης των λύσεων και προϊόντων που μπορεί να προσφέρει η ασφαλιστική αγορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεση της η ΤτΕ:

Τους τελευταίους 13 μήνες, παρατηρήθηκε αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, εξέλιξη που δεν είχε παρατηρηθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ το 2020. Η άνοδος αυτή, όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, εξηγείται όχι μόνο από το κλίμα της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά και από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε στην οικονομική δραστηριότητα η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις τους για επενδύσεις, αποταμίευση και δημιουργία ή μείωση υποχρεώσεων, έχει σημασία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς επιδρά καθοριστικά στη συνολική ζήτηση και στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας οδήγησαν σε αύξηση της αβεβαιότητας ως προς το μελλοντικό εισόδημα και την απασχόληση των νοικοκυριών και ταυτόχρονα σε συρρίκνωση των καταναλωτικών τους δαπανών. Απόρροια των παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης του εισοδήματος και την αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών, είναι ότι οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά για λόγους πρόνοιας, αλλά και αναγκαστικά.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η εξ ανάγκης άνοδος των καταθέσεων, φαινόμενο που δεν παρουσιάστηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να αρθούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών. Αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών, μόλις υποχωρήσει η εν εξελίξει πανδημία.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη σταδιακής και προσεκτικής ανάκλησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που στοχεύουν στα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να αποτραπεί ένα μεγάλο κύμα αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων και να μετριαστεί η επίπτωση στην κατανάλωση και εν τέλει στη δυναμική της ανάπτυξης.

Τα επόμενα βήματα στην ασφαλιστική αγορά

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Eurolife FFH, ο επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος επίσης της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σκιαγράφησε την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς, παραθέτοντας τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Αναλυτικά, οι συνθήκες που επηρεάζουν:

-Υπάρχει αύξηση σε αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για το 2020 (126,8 δισ. ευρώ, +8% έναντι του 2019)

-Αβεβαιότητα και προβληματισμός για την οικονομική κρίση της χώρας, μετά την υγειονομική κρίση

-Το παρατεταμένο lockdown έχει επηρεάσει την ψυχολογία των καταναλωτών, τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους και την αγοραστική τους συμπεριφορά

-Έμφαση του πολίτη σε συμπεριφορές που ευνοούν την καλή υγεία

-Ψηφιοποιήση της καθημερινότητας: digital υποδομές, ηλεκτρονικό εμπόριο, online εργασία, online ψυχαγωγία, remote εκπαίδευση

-Προσαρμογή υφιστάμενων προϊόντων και ανάπτυξη νέων που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες

Εκτιμήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο

-Ενδιαφέρον καταναλωτή για προγράμματα υγείας και περίθαλψης

-Αύξηση της ζήτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (υγεία, αστικές ευθύνες, business interruption, cyber products)

-Ανάγκη για ΣΔΙΤ απέναντι σε φυσικές καταστροφές

-Ανάγκη για περαιτέρω ψηφιοποίηση του κλάδου (εταιρείες και διαμεσολάβηση) και υιοθέτηση digital επιλογών & εφαρμογών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*