Προσφορά για την The Hartford «μελετά» η Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε πολύφερνη νύφη φαίνεται να εξελίσσεται η αμερικανική ασφαλιστική The Hartford: Δεν…πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του ΔΣ της εταιρείας που απέρριπτε την προσφορά εξαγοράς από την Chubb και νέος «μνηστήρας» από την άλλη όχθη του Ατλαντικού εμφανίζεται στον ορίζοντα. Ο λόγος για τη γερμανική Alllianz, που –σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής βελτιωμένης προσφοράς. Όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Allianz εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές με τους συμβούλους της. Και τούτο διότι, ενώ θεωρεί την The Hartford ως επιθυμητό και θελκτικό «στόχο», είναι απρόθυμη να εισέλθει σε πόλεμο πλειοδοσίας με την Chubb λόγω της έλλειψης συνεργειών, εάν ο συγκεκριμένη συνένωση προχωρούσε.

Οι εσωτερικές ζυμώσεις στην Allianz βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και είναι πιθανό τελικά να μην υποβάλει προσφορά, με το Bloomberg να επισημαίνει ότι ενώ ο γερμανικός κολοσσός εμφανίζει έντονη κινητικότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, εντούτοις έχει αποφύγει μεγάλα deals, του μεγέθους του «γάμου» ΑΧΑ-XL το 2018. Όπως προαναφέρθηκε, το ΔΣ της The Hartford απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εξαγορά της Chubb, υπονοώντας παράλληλα ότι δεν θα αναζητούσε ενεργά «ανταγωνιστικές» προσφορές από άλλους ενδιαφερόμενους. Πλην όμως, η παραμονή της μετοχής της The Hartford σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που έγινε η προσφορά της Chubb (65 δολ./μετοχή) φαίνεται να αποτυπώνει την προσδοκία των μετόχων ότι θα εμφανιστεί νέος δυνητικός αγοραστής με βελτιωμένη προσφορά.

H Allianz έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα στην αγορά των ΗΠΑ σε σχέση με την Chubb και άλλους ανταγωνιστές. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, εκπρόσωπος του ομίλου υπογράμμισε ότι για λόγους αρχής η εταιρεία δεν σχολιάζει ποτέ φήμες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Allianz ανακοίνωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της βρετανικής Aviva στην Πολωνία έναντι 2,5 δις. ευρώ. Λίγες ημέρες πριν είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει και τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων της Aviva στην Ιταλία έναντι 330 εκατ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο εξαγόρασε τον βραχίονα γενικών ασφαλίσεων της αυστραλέζικης Westpac έναντι 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Το 2018 η Allianz είχε εξετάσει –αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα- να υποβάλει προσφορά για την XL Group με έδρα τις Βερμούδες, που κατέληξε στην γαλλική AXA έναντι 15,3 δις. δολαρίων. Το ενδιαφέρον της Allianz δεν είχε δημοσιοποιηθεί τότε,αλλά γνωστοποιήθηκε αργότερα στη συνέχεια, στο πλαίσιο κοινοποίησης εγγράφων σχετιζόμενων με το «γάμο» ΑΧΑ/XL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*