Αγωγή στο Facebook για ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση

της Ελενας Ερμείδου

Αγωγή κατά του Facebook στην Γαλλία υπέβαλλαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, επικαλούμενοι τον πολλαπλασιασμό της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό στο Facebook.

Στην κορυφή της παραπληροφόρησης βρίσκεται το Facebook υποστηρίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και όλο αυτό το κατασκεύασμα έρχεται σε αντίθεση με τους όρους που περιγράφονται στο καταστατικό των υπηρεσιών που προσφέρει συμπεριλαμβανομένων και των διαφημίσεων, προσθέτουν.

Η αγωγή κατά του Facebook κατατέθηκε στην Εισαγγελία των Παρισίων ενώ το Facebook στην Γαλλία αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της αγωγής, τονίζοντας ότι δίνει μάχες υπέρ της αντικειμενικής πληροφόρησης, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους, απαντώντας υπογράμμισαν ότι η ετυμηγορία και ο έλεγχος περιεχομένου του Facebook θα πάρει πιθανά παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ δεν απέκλεισαν το γεγονός να υποβληθούν παρόμοιες αγωγές και σε άλλα μέρη.

Η αγωγή κατά του Facebook εδράζεται στον κανονισμό (κώδικα) για την κατανάλωση ης Γαλλίας, σύμφωνα με τον οποίο στις εταιρείες που εφαρμόζουν παραπλανητικές εμπορικές τακτικές δύνανται να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του ετησίου κύκλου εργασιών τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*