Για τα θέματα του μέσου Ελληνα η ομιλία του Αλ. Σαρρηγεωργίου

της Ελενας Ερμείδου

114η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, 25 Φεβρουαρίου 2021. Η πρώτη και τελευταία διαδικτυακή Γενική Συνέλευση δήλωσε κατηγορηματικά ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ και για 5η φορά πρόεδρος στην Ενωση, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Η ΕΑΕΕ αριθμεί τα μισά σχεδόν χρόνια ζωής από αυτά την ίδρυσης της Ελληνικής Ανεξαρτησία όπου μόλις μόλις 2 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, το 1829, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια η «Ελλάς», η πρώτη εν Ελλάδι ασφαλιστική εταιρία με έδρα τη Σύρο. Από τότε και για 192 συναπτά έτη, η ελληνική ασφαλιστική αγορά στέκεται δίπλα στους Έλληνες, όπως οφείλει σε δύσκολες στιγμές : από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης  το 1917 και το σεισμό στο Ιόνιο το 1953 ως τις πυρκαγιές στο Μάτι το 2018, τον «Ιανό» και τη «Θάλεια» το 2020, αλλά και τη «Μήδεια» πριν από λίγες ημέρες έφερε ξανά στις μνήμες μας ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που αδιάλειπτα εκπροσωπεί τον χώρο της Ιδιωτικής ασφάλισης από το 1907, μπορεί κανείς  να διακρίνει τη συνεισφορά της αγοράς μας στα σημαντικά γεγονότα της Ελλάδας.

Διανύοντας ωστόσο το ένα πέμπτο του 21ου αιώνα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις και απειλές σημαντικές όσο και επείγουσες δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ: από την πανδημία και την επίδρασή της πέραν της υγείας στην οικονομία, στην κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες σε ένταση και συχνότητα φυσικές καταστροφές, αλλά και το δημογραφικό και τις συνέπειες του στο ασφαλιστικό.

Παρά τις δραστικές επιπτώσεις της πανδημίας η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ανθεκτικότητά, συνέχισε αδιάλειπτα τη λειτουργία της αλλά και της μετάβασή σε ένα ψηφιακό μοντέλο εργασίας τόνισε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου συμπληρώνοντας ότι η πρόκληση για την αγορά αποτελεί και η εν γένει μετάβαση στα λεγόμενα «ψηφιακά μοντέλα λειτουργίας» για την μετά COVID19 εποχή. Την ίδια στιγμή το συντηρητικό καθεστώς της Φερεγγυότητας ΙΙ προσέφερε στις επιχειρήσεις κεφαλαιακή θωράκιση παρά τη μεγάλη αναταραχή στις κεφαλαιαγορές χάριν στο Solvency II. Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε  ενδεχόμενη περαιτέρω αυστηροποίηση κατά την αναθεώρησή του, αν γίνουν δηλαδή δεκτές οι προτάσεις της EIOPA από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι επαχθής για την αγορά.

Συνοψίζοντας το 2020 για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναφέρθηκε στην παραγωγή ασφαλίστρων η οποία κατέγραψε μείωση 3,7% σε σχέση με το 2019. Ο κλάδος Ζωής μειώθηκε κατά 8% ενώ οι Γενικές ασφάλειες παρέμειναν σταθερές με μεταβολή +0,4. Αντίθετα οι  Ασφαλίσεις Υγείας σημείωσαν 9,6% αύξηση αντικατοπτρίζοντας την σκέψη του μέσου Ελληνα.

Για μία ακόμα φορά εφιστά την προσοχή της Πολιτείας η οποία δεν έχει λύσει για δεκαετίες τα επί δεκαετίες προβλήματα: το δημογραφικό, τις φυσικές καταστροφές, την ελλιπή κάλυψη της υγείας, έχοντας ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από ότι η πλειοψηφία  ανεπτυγμένων χωρών  για παράδειγμα ο Ελληνας περιμένει την σύνταξη του από το δημόσιο με το σύστημα το διανεμητικό.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου βλέπει να είναι θετική η μεταρρύθμιση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σε κεφαλαιοποιητικό – κρατικό, ωστόσο , συμπληρώνοντας ότι οι επιχορηγήσεις των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως. Για μία ακόμα, το αυτονόητο, πρότεινε να αναπτυχθεί ο τρίτος πυλώνας ώστε σταδιακά να μειωθεί η κρατική ενίσχυση.

Ζήτησε την απάλειψη του φορολογικού arbitrage μεταξύ ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, και να αναλαμβάνονται οι ίδιοι κίνδυνοι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Ήσσονος  σημασίας και η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει σημαντικά περισσότερο από το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο θέμα των φυσικών καταστροφών υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή κινήτρων ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική βάση ωστόσο η δέσμευση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί και έτσι το κόστος εν προκειμένω του Ιανού που έφτασε τα 500 περίπου εκατομμύρια δεν μπόρεσε να περάσει στην  ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Εχοντας αναλύσει το κατ’ επείγον της κατάστασης, υπογράμμισε δεν είναι θέματα του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή το ύψος της συμπληρωματικής σύνταξης που θα πάρει ο έλληνας, το τι θα πληρώνει ιδιωτικά για την υγεία, το πώς θα πληρώνει το κόστος των φυσικών καταστροφών ώστε το κράτος να αποζημιώνει και μόνο, είναι θέματα εξήγησε του μέσου Έλληνα που μέρος της λύσης τους μπορεί να δώσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*