×ÉÏÍÉÁ ÓÔÇ ËÁÌÉÁ

Μήδεια: Οφελειμένοι οι κάτοχοι ιδιωτικής ασφάλισης

του Βάιου Κρόκου

Το πέρασμα της “Μήδειας” έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά την σημαντικότητα του να μπορεί κανείς να καλυφθεί από φυσικές καταστροφές και αναπάντεχα γεγονότα που προκαλούν ζημιές, ακόμα και ολικές καταστροφές, στην περιουσία ή την κατοικία του.

Για την ώρα, οι “πληγές” από την σφοδρή κακοκαιρία σε διάφορα σημεία της χώρας (και στα βόρεια προάστια της Αττικής) παραμένουν ανοιχτές, ενώ οι καταγραφές από τις ασφαλιστικές και τους εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εκατοντάδες ήταν επίσης οι επεμβάσεις από υπηρεσίες Οδικής Βοήθειας οι οποίες επενέβησαν άμεσα είτε για υποστήριξη οδηγών και αυτοκινήτων, είτε για επεμβάσεις απεγκλωβισμού πελατών.

Από την άλλη πλευρά, κάτοχοι ιδιωτικών ασφαλιστηρίων θα αποζημιωθούν για μια σειρά περιπτώσεων – για σπάσιμο σωληνώσεων, πτώση δέντρων σε ΙΧ, ζημιές που προκλήθηκαν στην κατοικία, ζημιές σε επιχειρήσεις και παύση εργασίας κα.

Όλες οι λεπτομέρειες αναγράφονται αναλόγως το συμβόλαιο ξεχωριστά (καλύψεις, εξαιρέσεις κλπ) και, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κινήση θα πρέπει να είναι η επικοινωνία με τον ασφαλιστή.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών και του ύψους των αποζημιώσεων που αντιστοιχούν θα δοθεί το επόμενο διάστημα, όμως κοινή άποψη στελεχών του κλάδου είναι πως οι διαδικασίες πρέπει να λάβουν χώρα γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος και η προστασία που παρέχει ο ασφαλιστικός κλάδος.

Η γενική εικόνα, δυστυχώς, όσον αφορά την ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας είναι γνωστή όσον αφορά την ασφάλιση περιουσίας και έναντι τέτοιων κινδύνων. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση στην Σάμο ή το πέρασμα του κυκλώνα “ΙΑΝΟΥ” από τα νησία και την Περιφέρεια. Από την πρώτη στιγμή ο ασφαλιστικός κλάδος στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους για τις ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες όσον αφορά την καταγραφή, την υποστήριξη και την αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται πως για τον ΙΑΝΟ, οι αναγγελίες ζημιών ξεπέρασαν τις 2.453 (1400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα), ενώ το ποσά της αποζημίωσης ξεπέρασαν τα 30 εκ. ευρώ.

Οι πρόσφατες καταστροφές 

Στην περίπτωση της Σάμου, σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Περιουσίας, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές ανήλθε περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Στα ακραία φαινόμενα της Κρήτης, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε €20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €65 χιλ.)

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, φωτοβολταϊκά συστήματα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1,13 δισ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Ηρακλείου (ασφαλισμένη αξία 944 εκατ. ευρώ).

Το ζητούμενο όμως είναι ένα: παραμένουμε ανασφάλιστοι, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα. Ως εκ τούτου, οι συνολικές ζημιές είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους ανέρχεται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Η ανάγκη για κίνητρα και ΣΔΙΤ έναντι των φυσικών καταστροφών παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ…

*Σε τελευταία νέα, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε πως θεσπίσθηκε διαδικασία βάσει της οποίας χορηγείται χρηματικό ποσό σε καταναλωτές που έχουν υποστεί βλάβη ηλεκτρικών συσκευών τους, εξαιτίας τυχαίας διακοπής του ουδετέρου αγωγού του εναερίου ή υπογείου δικτύου Χαμηλής Τάσης.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*