Allianz-Euler Hermes: Γιατί κινδυνεύει με πλήγμα 90 δισ. η οικονομία στην Ε.Ε.

Αντιμέτωπη με οικονομικό πλήγμα ύψους 90 δις ευρώ ενδεχομένως να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της COVID-19 που έχουν άλλες περιοχές, αναφέρει κοινή έρευνα του ασφαλιστικού ομίλου Allianz και της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, την οποία δημοσιεύει το Reuters.

H μελέτη εκτιμά πως η Ε.Ε. πρέπει να εξαπλασιάσει τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της πανδημίας προκειμένου έως το καλοκαίρι του 2021 να αγγίξει το ποσοστό του 70% ανοσίας για τους ενήλικες. Ως παράδειγμα προς μίμηση παρατίθεται η πρόοδος σε χώρες όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ενώ παρατηρείται αργοπορία στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν Allianz και Euler Hermes με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών στις Ε.Ε. η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022. Ως εκ τούτου, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, η παρατεταμένη περίοδος για την επίτευξη αυτού του στόχου  συνδέεται άρρηκτα με την επιβράδυνση της οικονομίας, ελέω περιοριστικών μέτρων και lockdowns.

«Ένα ευρώ που δαπανάται για την επίσπευση των εμβολιασμών (μέσω υποδομών και αυξημένης παραγωγής εμβολίων) θα μπορούσε να αποτρέψει απώλειες τετραπλάσιων ευρώ», αναφέρει η μελέτη.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ καθυστέρησε σε σχέση με άλλους κατά τρεις με τέσσερις εβδομάδες τους εμβολιασμούς, λόγω μιας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης. Τα προβλήματα σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων αναμένεται να αμβλυνθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά η αύξηση της παραγωγής παραμένει μια πρόκληση, σημείωσε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*