Κυρίαρχος παραμένει ο ρόλος της διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις Ζωής

του Βάιου Κρόκου

Μπορεί από την μια πλευρά τα τελευταία στοιχεία να φανερώνουν τις πιέσεις που δέχεται η ασφαλιστική παραγωγή και ειδικότερα στον κλάδο Ζωής, αποτυπώνουν όμως χαρακτηριστικά τον κρίσιμο ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία α’ εξαμήνου του κλάδου δείχνουν τον κυρίαρχο ρόλο που διατηρούν οι ασφαλιστές για μια ακόμη φορά:

Αναφορικά με τις ατομικές ασφαλίσεις Ζωής, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας (40,6%) και μη αποκλειστικής συνεργασίας (15,4%) συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς που ανέρχεται σε 56%. Στον αντίποδα, το bancassurance συγκεντρώνει ως κανάλι διανομής το ποσοστό του 42,6%.

Στο ίδιο μοτίβο και όσον αφορά τις ομαδικές ασφαλίσεις καθώς συγκεντρώνεται ένα ποσοστό 49,8%, με τους διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας να συνεισφέρουν κατά 16,9% και οι μη αποκλειστικής κατά 32,9% αντίστοιχα. Αρκετά χαμηλότερο το αποτύπωμα των τραπεζοασφαλειών σε αυτόν τον τομέα με μερίδιο στο 11,3%.

Στον αντίποδα, κρίσιμο στοιχείο για την συνέχεια, που επισημαίνεται στα τελευταία στοιχεία 6μηνου, είναι η πτώση στις νέες εργασίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά: Καταγράφηκε κάμψη 15,9%,  αναλυόμενη σε μείωση κατά 17,9% των ατομικών ασφαλίσεων και 1,7% μείωση των ομαδικών.

Σε άλλα στοιχεία, από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές το α ́ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν στα 229,7 εκατ. ευρώ στο σύνολο (εκ των οποίων 197,3 εκατ. ευρώ στις ατομικές ασφαλίσεις και 32,4 εκατ. ευρώ στις ομαδικές). Αντιστοίχως, οι εφάπαξ καταβολές το α ́ εξάμηνο του 2019 ήταν 291,8 εκατ. ευρώ στο σύνολο (εκ των οποίων 256,9 εκατ. ευρώ στις ατομικές ασφαλίσεις και 34,9 εκατ. ευρώ στις ομαδικές).

διαβάστε αναλυτικά: Ασφαλίσεις Ζωής: Πτώση παραγωγής 0,5% στις ατομικές και 17,9% στις ομαδικές

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*