Tα Unit Linked κερδίζουν το στοίχημα, εν μέσω κλυδωνισμών

Ισχυρή δυναμική διατηρούν τα Unit Linked, την ώρα που η συνολική παραγωγή στον κλάδο Ζωής παρουσιάζει κάμψη.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την ΤτΕ η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις Ζωής το πρώτο εξάμηνο του έτους  διαμορφώθηκε στα 1,1 δισεκ. ευρώ, μειωμένη κατά 6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Εξ αυτών, τα 500 εκατ. αφορούν συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις, τα οποία παρουσίασαν άνοδο 5% έναντιτης αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 42% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής.

Στο “μέτωπο” των ασφαλίσεων κατά ζημιών η παραγωγή διαμορφώθηκε σε 1,1 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2021. “Πρωταγωνιστούν” οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (33% αύξηση κατά 2% συγκριτικά με πέρυσι), οι ασφαλίσεις πυρός (19%, αύξηση κατά 9% συγκριτικά με πέρυσι) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (17%, αύξηση κατά 8% συγκριτικά με πέρυσι).

Το α΄ εξάμηνο του 2022, οι επισυμβάσες αποζημιώσεις ανήλθαν σε 0,9 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και σε 0,4 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% και 29% αντίστοιχα .

Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 2,2 δισεκ. ευρώ παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το α΄ εξάμηνο του 2021.

Υψηλή συγκέντρωση 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση από την ΤτΕ,  η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών, καθώς οι πέντε μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 81% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 51% της σχετικής αγοράς.

Τοποθετήσεις, ίδια κεφάλαια, φερεγγυότητα

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 18,8 δισεκ. ευρώ στις 30.06.2022, μειωμένο κατά 9% συγκριτικά με τις 31.12.2021 .

Από το σύνολο του ενεργητικού, 7,3 δισεκ. ευρώ (39%) ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα και 2,7 δισεκ. ευρώ (14%) σε εταιρικά ομόλογα. Όσον αφορά την πιστοληπτική τους διαβάθμιση, το 94% των κρατικών ομολόγων και το 87% των εταιρικών ομολόγων ήταν πιστοληπτικής διαβάθμισης BB- και πάνω. Επιπλέον, ποσό 3,6 δισεκ. ευρώ (19%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 15,0 δισεκ. ευρώ στις 30.06.2022 (από 16,5 δισεκ. ευρώ στις 31.12.2021), με το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων να διαμορφώνονται σε 13,5 δισεκ. ευρώ για την ίδια περίοδο (από 15,2 δισεκ. ευρώ στις 31.12.2021), εκ των οποίων 10,5 δισεκ. ευρώ αφορούσαν ασφαλίσεις ζωής και 3,0 δισεκ. ευρώ ασφαλίσεις κατά ζημιών . Από τις τεχνικές προβλέψεις ζωής, το 32% αφορά ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (έναντι 30% στις 31.12.2021).

Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 3,9 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος . Η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement – SCR)84 ανήλθε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, με συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 3,9 δισεκ. ευρώ. Όσον αφορά την ποιότητα των επιλέξιμων κεφαλαίων της ασφαλιστικής αγοράς, αυτά ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1) σε ποσοστό 92%. Παράλληλα, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR ratio) σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο του 100%.

Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (Minimum Capital Requirement – MCR)85 στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,6 δισεκ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*