Η ακτινογραφία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης: Παρακαταθήκη για το μέλλον η έρευνα Ε.Ε.Α – ICAP

του Βάιου Κρόκου

Πληθώρα ευρημάτων για κρίσιμα και επιμέρους ζητήματα που απασχολούσαν εδώ και καιρό τον κόσμο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτυπώνονται στην Παρουσίαση της κλαδικής μελέτης που έλαβε χώρα από το Ε.Ε.Α και την ICAP.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της ασφαλιστικής αγοράς έδωσαν το παρών σε ειδική παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας, εκτιμώντας πως αυτά θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον του κλάδου, την χάραξη της στρατηγικής σε επίπεδο εργασιών ή μελλοντικών διεκδικήσεων.

Τις προσπάθειες του Ε.Ε.Α και των εκπροσώπων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ευρύτερα και εν μέσω της πανδημίας ανέδειξε στον λόγο του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ευχαριστώντας τους αρμόδιους Υπουργούς για τις προσπάθειες που συντελέσθηκαν ώστε να στηριχθεί ο κλάδος το δύσκολο προηγούμενο διάστημα. Επεσήμανε την συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της Υγείας την ώρα που το δημόσιο σύστημα είχε επωμιστεί το βάρος των αναγκών του COVID-19, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα και να υπάρξουν δράσεις ΣΔΙΤ ώστε να ασφαλιστούν περισσότεροι πολίτες.

Επίσης, έθεσε επί τάπητος, το γεγονός πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παραμένουν εκτός προγραμμάτων της Περιφέρειας, την ώρα που φορολογούνται στο 100% και μίλησε για την ανάγκη φοροπαλλαγών σε κλάδο Ζωής και Περιουσιας.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αξίας τους ασφαλιστή αποτέλεσε το γεγονός πως εν μέσω πανδημίας στάθηκε δίπλα στις ανάγκες πελατών – πολιτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Α.Ε.Ε., κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Όπως τόνισε η ασφαλιστική αγορά συνεισφέρει σε όλους τους τομείς: Υγεία, συντάξεις, φυσικές καταστροφές και Επενδύσεις, αποκαλύπτοντας πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κεφάλαια υπο διαχείριση (τοποθετημένα σε ένα μεγάλο βαθμό και στο εξωτερικό) έχουν ανέλθει στα 17 δισ. ευρώ

Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί επίσης η εκπαίδευση καλώντας παράλληλα όλες τις πλευρές – εταιρείες, διαμεσολάβηση, Πολιτεία – να στηριχθεί η αγορά, να δοθούν κίνητρα και εν τέλει να ασφαλιστεί ο ανασφάλιστος Έλληνας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, σε μια πρώτη ανάγνωση, όπως τα παρουσίασαν ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, γ.γ Ε.Ε.Α και o Κ. Παλαιολόγος, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP

-Ο αριθμός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών υπολογίζεται κατά προσέγγιση στις 13,460 – αν δηλαδή υπολογισθεί το γεγονός των Κοινών Μητρώων ή των ποσοστών διαγραφής την 3ετία.

-Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που φανερώνουν τα εισοδήματα ανά κατηγορία διαμεσολάβησης και νομικού προσώπου. Το 49,3% των φυσικών προσώπων δηλώνει ακαθάριστα έσοδα ως 15.000 ευρώ, ενώ ως 100,000 ευρώ δηλώνει το 61,3% των Νομικών Προσώπων.

-Χαμηλός εμφανίζεται ο αριθμός του μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού σε σχεδόν 7 στις 10 περιπτώσεις ενός διαμεσολαβητή και χρήσιμα είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για μισθολογικό – λειτουργικό κόστος.

-Σίγουρα απαιτείται “φρέσκο αίμα”, όπως έχει τονισθεί από επαγγελματίες του χώρου, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων της διαμεσολάβησης είναι χαμηλότερος από ότι πίστευαν και οι άνθρωποι του κλάδου παλαιότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 1 στους 2 διαμεσολαβητές βρίσκεται στο ηλικιακό γκρουπ 30-45 ετών.

-Θετικό είναι επίσης το στοιχείο πως οι άνθρωποι της ασφάλισης τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πιο καταρτισμένοι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες. Με ανώτερες σπουδές εμφανίζεται το 25,7% με ανώτατες το 31,6% ή με μεταπτυχιακό το 15%.

-Το 46% φαίνεται πως μπήκε στο επάγγελμα μέσω άλλου διαμεσολαβητή

-Πρωταγωνιστικό ρόλο όπως υπολογίζονταν έχουν οι πράκτορες με ποσοστό 84%, ακολουθούν οι συντονιστές με 11,1% και οι μεσίτες με 4,9%. Όσον αφορά την μορφή συνεργασίας : 50,1% αποκλειστικής και 49,9% μη αποκλειστικής.

-Ενδιαφέρον είναι επίσης και το εύρημα σε ερώτημα “αν είστε σήμερα διαμεσολαβητής part time, τι πιθανότητες θα δίνατε να γίνεται full time”, καθώς σχεδόν μοιρασμένες είναι οι απόψεις:  Το 44,7% αναφέρει πως είναι ελάχιστες, ενώ 41,3% μεγάλες.

Κρίσιμα σημεία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελούν επίσης ζητήματα όπως η υψηλή φορολογία και η απουσία φορολογικών κινήτρων (για ασφάλειες ζωής και όχι μόνο). Ζητούμενο για τις στρατηγικές κινήσεις το επόμενο διάστημα είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ανάπτυξη και διάδοση νέων καινοτόμων προϊόντων. Όσον αφορά την Εποπτεία, οι απόψεις διίστανται μιας και 4 στους 10 πιστεύει ότι είναι επαρκής ενώ 3 στους 10 ανεπαρκής.

 

SWOT ANALYSIS

Στήριξη από Αδ. Γεωργιάδη – Γ. Ζαββό

Ψήφο εμπιστοσύνης στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης έδωσαν με τοποθετήσεις ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης εξήρε τις προσπάθειες του Ε.Ε.Α και του κ. Χατζηθεοδοσίου όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας πως η ασφαλιστική αγορά μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο για την ανάταση της οικονομίας, όχι μόνο σε επίπεδο παροχής ασφαλιστικών προϊόντων αλλά και σε ρόλο επενδυτή. Τόνισε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ιδιωτική ασφάλιση προαναγγέλοντας σημαντικές πρωτοβουλίες.

“Είμαστε ανοικτοί για ιδέες και προτάσεις”, σημείωσε ο κ. Ζαββός κάνοντας λόγο πως η ασφαλιστική αγορά και διαμεσολάβηση έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία και κοινωνία. Μίλησε για την ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEEP) και την σημασία του, ενώ στο επίκεντρο έθεσε τις νέες τεχνολογίες, τις δυνατότητες και ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευθεί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΕΜΑ, κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, του προέδρου του ΠΣΣΑΣ, κ. Γιάννη Τοζακίδη, του προέδρου της ΠΟΑΔ, κ. Τάκη Μιχαλόπουλου, της κας Θεοδώρας Γουργούλη, πρόεδρος ΠΣΑΣ και της κας Δήμητρας Λύχρου, πρόεδρος ΕΕΑΕ.

Οι εκπρόσωποι των φορεών της διαμεσολάβησης έκαναν λόγο για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και εκτίμησαν πως τα στοιχεία αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε ο κλάδος να χαράξει την στρατηγική της επόμενης μέρας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*