ΤτΕ: Μείωση καταθέσεων το Σεπτέμβριο

Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από μία μικρή άνοδο που είχε παρατηρηθεί τον Αύγουστο επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται ότι το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν εκ νέου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ένα μέρος της μείωσης των καταθέσεων οφείλεται και στις συναλλαγματικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ισόποσο των καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

Τον Σεπτέμβριο το ισόποσο των καταθέσεων σε συνάλλαγμα υποχώρησε στα 17,8 δισ. ευρώ από 19 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις σε ευρώ (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) αυξήθηκαν στα 195 από 194 δισ.ευρώ.

Πιο αναλυτικά στο τέλος Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε στα 212,8 δισ. ευρώ από 213,02 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Από τις αρχές του έτους ο ιδιωτικός τομέας έχει αποσύρει καταθέσεις 25 δις.ευρώ με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο να καταγράφεται μία μείωση τους της τάξεως του 10,5%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την συμπεριφορά των νοικοκυριών τα οποία από την αρχή του έτους μείωσαν τις καταθέσεις τους στις εγχώριες τράπεζες κατά 20,3 δισ. ευρώ ήτοι 10,3 %.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*