AXA, logo, λογότυπο

ΑΧΑ-Εστιάτορες… σημειώσατε 2

Ο γαλλικός όμιλος θα ικανοποιήσει τις περισσότερες αξιώσεις αποζημίωσης για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μετά την αρνητική γι΄αυτήν δικαστική απόφαση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ θα ικανοποιήσει τις περισσότερες αξιώσεις  για παύση/διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας από εστιάτορες στη χώρα, σε συνέχεια αρνητικής για την ΑΧΑ απόφασης της γαλλικής δικαιοσύνης, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προηγούμενο για αντίστοιχες διενέξεις ανά τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο του Παρισιού έκρινε προ ημερών ότι η ΑΧΑ υποχρεούται να αποζημιώσει ιδιοκτήτη εστιατορίου για δυο μήνες χαμένων εσόδων εξαιτίας του κορωνοϊού, παρότι η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το επίδικο συμβόλαιο δεν κάλυπτε τον κίνδυνο παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας (βλέπε σχετικά:  https://insuranceworld.gr/80794/eidiseis/diethni-eidiseis/dikastikos-ponokefalos-gia-tin-acha/)

Ο Stephane Manigold, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι που στράφηκε εναντίον της ΑΧΑ δήλωσε ότι μετά την δικαστική απόφαση που τον δικαίωσε, οι δικηγόροι του έχουν δεχθεί κρούσεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, Ισπανία και ΗΠΑ που ζητούν περισσότερα στοιχεία για το συμβόλαιο και την δικαστική απόφαση. «Πρόκειται για μια απόφαση διεθνούς εμβέλειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση αυτή ενισχύει την επιχειρηματολογία για αντίστοιχα αιτήματα στη Μ. Βρετανία και είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν νομικοί παραλληλισμοί με την υπόθεση κατά της ΑΧΑ στη Γαλλία», δήλωσε ο MichaelKill, επικεφαλής της NightTime Industries Association, βρετανικού συνδέσμου εστιατορίων και παμπ.

Η ΑΧΑ δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Buberl δήλωσε ότι η εταιρεία επιδιώκει «φιλικές λύσεις» και σχεδιάζει να ικανοποιήσει την συντριπτική πλειονότητα των αξιώσεων από εστιάτορες, των οποίων τα συμβόλαια ενέχουν «δημιουργική ασάφεια». Όπως είπε ο κ. Buberl, «τα συμβόλαια αυτά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου των συμβολαίων με εστιάτορες και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση. Θέλουμε να καταβάλλουμε αποζημιώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων αυτών και θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα».

Άλλες γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πει ότι θα καταβάλλουν αποζημιώσεις για παύση/διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ορισμένους πελάτες, ανάλογα με τις ρήτρες σε κάθε συμβόλαιο. Η Generali Franceγια παράδειγμα δήλωσε ότι θα καταβάλλει αποζημιώσεις σε 600 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Νομίζω ότι η απόφαση αυτή θα αναζωπυρώσει τη διαμάχη», δήλωσε η Emilie Martin.

H AXA ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, πέραν των σχεδίων που έχουν ήδη εξαγγείλει οι γαλλικές ασφαλιστικές για επενδύσεις ύψους 1,7 δις. ευρώ σε εγχώριες εταιρείες. «Το σχέδιο είναι ξεκάθαρα να ενισχυθούν οι εταιρείες αυτές που έχουν αποδυναμωθεί από την κρίση», είπε ο κ. Buberl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*