Νέα τιμολόγια βγάζουν οι αντασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια περίπου για να αλλάξει η ρότα που είχε πάρει η αγορά αντασφαλειών.  Σήμερα μεσίτες αντασφαλίσεων, underwriters, ασφαλιστές και αντασφαλιστές βλέπουν την αγορά να αλλάζει. Ανεβαίνουν οι τιμές και από μη βιώσιμη όπως αρκετές φορές την χαρακτήριζαν γίνεται βιώσιμη.

Μετά από κάθε καταστροφή ακούγαμε ότι οι τιμές θα ανέβαιναν, ωστόσο πάντα κάτι συνέβαινε και οι τιμές αντί να ανέβουν, έπεφταν. Κατά κάποιο τρόπο η υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων δημιουργούσε αντίστροφες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγές του IW.gr η αγορά ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα από την ώρα που έκανε την εμφάνιση του ο κορωνοϊός. Οι απώλειες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό προκάλεσαν έντονες ανησυχίες, ωθώντας σε άνοδο τις τιμές αντασφάλιστρα στις αρχές Ιουνίου και σε συνθήκες κάθε άλλο από χαλαρές.

Με άλλα λόγια ο συνδυασμός των γεγονότων των τελευταίων ετών, οι προσπάθειες των αντασφαλιστών για βιωσιμότητα και κέρδη πάνω από το κόστος κεφαλαίου, το χτύπημα που δέχτηκαν τα επενδυτικά κεφάλαια ILS, τα θέματα που προέκυψαν στην κερδοφορία του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων, η απειλή της κλιματικής αλλαγής, οι αναδυόμενοι κίνδυνοι και πρόσφατα η πανδημία από τον Covid-19 οδήγησαν στις νέες συνθήκες τιμολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες είναι ο μόνος τρόπος που ο κλάδος μετά την πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να σταθεί κερδοφόρος.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον Covid-19 η τάση που διαφαίνεται είναι ότι η ανασφάλεια για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί τόσο για τους ασφαλιστές όσο και τους αντασφαλιστές, ωστόσο η αγορά βρίσκεται σε συνομιλίες για τον σχεδιασμό καλύψεων που στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*