Προβλέψεις UBS για το έλλειμμα και το χρέος της Ευρώπης

της Ελενας Ερμείδου

Αλμα  3,5% έκανε ο δείκτης S&P 500 futures και 1,3% ο MSCI Asia. Ο όγκος των συναλλαγών αυξημένος αποτυπώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ταχύτητα διάδοσης του Covid-19 επιβραδύνεται.

Στις ΗΠΑ οι τόνοι ακούγονται κάπως αισιόδοξοι, Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να ξαναβρίσκουν τους ρυθμούς τους, με την Ιταλία να ανακοινώνει μειωμένα ημερήσια κρούσματα θανάτου.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με την UBS το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ το 2020, ενώ το δημόσιο χρέος κατά 100 μονάδες βάσης, κλείνοντας πέριξ του 97% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωζώνη δεν καταφέρουν να τονώσουν την ζήτηση. Στις περισσότερες χώρες σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού το χρέος θα κάνε ένα άλμα, πριν σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Μέχρι το 2024, το χρέος θα φτάσει στο 98% επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Στην Γαλλία στο 115%, και στο 109% στην Ισπανία. Το χρέος της Γερμανίας στο 67%, ενώ της Ιταλίας στο 155%. Θα υπάρξουν πτωχεύσεις ιδιωτικών εταιρειών σε κλάδους της οικονομίας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.

Βραχυπρόθεσμα, από δύο παράγοντες εξαρτάται ο ρυθμός των επενδύσεων στις αγορές. Από το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η οικονομική δραστηριότητα μετά από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά ιού και μέχρι ποιο βαθμό οι πολιτικές των κυβερνήσεων θα μπορέσουν να περιορίσουν τις πτωχεύσεις και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι συνδυασμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να αναχαιτίσουν τους αρνητικούς ρυθμούς ωστόσο θα φτάσουν με καθυστέρηση σημειώνει η UBS .

Μέχρι το τέλος του 2020, εκτιμά πως ο S&P 500 θα φτάσει τις 2,650 μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*