Από δεξιά, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος με τους Γιάννη Καντώρο, διευθύνοντα σύμβουλο και Γιάννη Ρούντο, διευθυντή εταιρικών υποθέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN

«Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο», με σταθερή χορηγό την INTERAMERICAN

Το σπουδαίο έργο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο» συμπληρώνεται σταδιακά και ήδη, εκδόθηκε πρόσφατα ο τρίτος τόμος του. Το έργο -που θα ολοκληρωθεί με την είσοδο του 2021, έτους πανηγυρικού για η συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 και τη σηματοδότηση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους- έχει τη σταθερή χορηγική υποστήριξη, κατ’ αποκλειστικότητα, της INTERAMERICAN.

«Είναι σύνδεση που τιμά ιδιαίτερα την εταιρεία και υπογραμμίζει τη βαθύτερη σχέση της με τον Ελληνικό Πολιτισμό και τα Γράμματα, με την πνευματική κληρονομιά και τις αξίες που νοηματοδοτούν την ταυτότητα και τη συνέχεια του Γένους μας» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Στον τρίτο τόμο αυτού του μοναδικού έργου, στο χρονικό πλαίσιο από τα μέσα του 17ου έως τις αρχές του 18ου αιώνα, αποτυπώνονται ποικίλες εκφράσεις του Γένους στη Δύση και την Ανατολή, όπως η ίδρυση στη Βενετία της Σχολής του Θωμά Φλαγγίνη με τους δασκάλους και το επίπεδο διδασκαλίας. Παράλληλα με τη Φλαγγίνειο, παρουσιάζεται η ανάδειξη και άλλων πνευματικών κύκλων, όπως η Ακαδημία των Αβλαβών, ενώ ως προς την εκπαίδευση, συνεχίζεται το χρονικό της Πατριαρχικής Σχολής από την περίοδο που αναλαμβάνει τη σχολαρχία ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και γίνεται λόγος για τους συνεχιστές του.

Μεγάλο τμήμα του βιβλίου καταλαμβάνει η πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση και ιδιαίτερα η ελληνική τυπογραφία στις παρίστριες ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας, κυρίως από την εποχή που Έλληνες αναλαμβάνουν το αξίωμα του οσποδάρου. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιοχές τις υπό οθωμανική κυριαρχία, στη Βλαχία και τη Μολδαβία ασκείται η τυπογραφία από τις αρχές του 16ου αιώνα και η ελληνική από το 1642.

Ακόμη, στο βιβλίο παρουσιάζεται το δίκαιο που επικρατούσε κατά την Τουρκοκρατία, πολιτικό και εκκλησιαστικό, και επισημαίνεται η σχέση του με το βυζαντινό μέσω της αναφοράς στις σχετικές εκδόσεις, όπως είναι η Εξάβιβλος του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου.

Οι δύο προηγηθέντες τόμοι του έργου αναδεικνύουν την εξελικτική πορεία. Στον πρώτο τόμο, ο συγγραφέας πραγματεύεται τις απαρχές της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας με τις πνευματικές διαδρομές των Ελλήνων αμέσως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204), αρχικά από την Ιταλία και στη συνέχεια στον Βορρά – από τον 13ο μέχρι τα μέσα του 16ου  αιώνα. Ο δεύτερος τόμος είναι εστιασμένος στην παραγωγή του ελληνικού έντυπου βιβλίου, από τις αρχές του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκδόσεις λειτούργησαν ως συνδετικός κρίκος για τη διαμόρφωση της συνείδησης του Γένους μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια.

Στην αναμενόμενη ολοκλήρωση του έργου με τον 4ο τόμο, ο τομέας των εταιρικών υποθέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN και οι εκδόσεις ΑΤΩΝ, που διευθύνει ο αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος -στον οποίο οφείλεται το συγγραφικό πόνημα της «Πνευματικής Πορείας του Γένους»- σχεδιάζουν σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη του περιεχομένου και της εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας του στην ιστορική καμπή του Ελληνισμού από το παρόν στο μέλλον.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*