Cyber insurance: Σύγχρονες λύσεις για νέους αναδυόμενους κινδύνους

επιμέλεια: Βάιος Κρόκος

Εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών –απόρροια της «ψηφιακής επανάστασης» που λαμβάνει χώρα–, προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον εισέρχονται σε ένα νέο πλαίσιο. Οι επιδράσεις είναι θετικές, ταυτόχρονα όμως ελλοχεύουν και νέοι κίνδυνοι. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα

Ειδικότερα:

Η νέα εποχή προσφέρει πολλά οφέλη, καθώς όλοι σχεδόν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υψηλή τεχνογνωσία, να βελτιώσουν αισθητά την παραγωγικότητά τους, να διευρύνουν τους εργασιακούς τους ορίζοντες, τις δυνατότητες απόδοσης και ανάπτυξής τους.

Την ίδια ώρα όμως, η κακή διαχείριση των δυνατοτήτων της νέας ψηφιακής τεχνολογίας εγκυμονεί κινδύνους που όχι μόνο μπορούν να εκθέσουν στελέχη και οργανισμούς, αλλά και να τους βλάψουν πολύ σοβαρά.

Οι γνωστοί πλέον cyber κίνδυνοι, που αφορούν το ευρύ φάσμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αφορούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας: από τον απλό πολίτη, μέχρι δημόσιες υπηρεσίες, πολυεθνικές και άλλες οντότητες. Ενδεικτικά, στο σημερινό ευμετάβλητο περιβάλλον, ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν οι επιχειρήσεις έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια.

Η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις σήμερα, τις απασχολεί σοβαρά και επιτάσσει τη συγκρότηση κατάλληλων συστημάτων αποτελεσματικής διοίκησής τους.

Η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας για την ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες τους, καθώς η αρνητική δημοσιότητα γύρω από μια διαρροή δεδομένων λόγω παραβίασης των κανόνων ασφαλείας και η λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς, με αποτέλεσμα να κλονίσουν την εταιρική φήμη, σημαντικότατο παράγοντα αναγνωρισιμότητας, κύρους και προόδου των επιχειρήσεων.

Είναι γεγονός πως τα «νερά» παραμένουν ακόμη «αχαρτογράφητα», σε πολλές περιπτώσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγοι οργανισμοί κατέχουν ένα εμπεριστατωμένο στρατηγικό πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έχουν ήδη κρούσει ΕΕ, αρμόδιες αρχές και φορείς κανονιστικής συμμόρφωσης, που έχουν θέσει στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά της, η ασφαλιστική αγορά δηλώνει δυναμικά την παρουσία της παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων καλύψεων. Η ασφαλιστική βιομηχανία και η διαμεσολάβηση καλούνται, πλέον, να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν το πακέτο λύσεων προς τους καταναλωτές, καθώς νέες προκλήσεις αναδύονται, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς: cloud, τεχνητή νοημοσύνη, IoT, 5G και άλλα συστήματα συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο δημιουργούν ένα νέο, πολυσύνθετο πεδίο κινδύνων.

Τα προγράμματα cyber insurance είναι εξειδικευμένα και εμποτισμένα με βαθιά γνώση για την ανάλυση των αναγκών κάθε πελάτη ξεχωριστά, ανάλογα με την οργανωτική δομή, τα συστήματα και τον βαθμό έκθεσης σε cyber κινδύνους.

Είναι κρίσιμο να τονιστεί πως οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο πολυεθνικές και μεγάλες επιχειρήσεις. Όλοι, πλέον –ακόμη και μια μικρομεσαία επιχείρηση που έχει εντάξει στην καθημερινότητά της λειτουργίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο–, είναι ευάλωτοι σε κινδύνους.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το κυβερνοέγκλημα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα και οι συνέπειές του δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια.

Η κάλυψη των cyber κινδύνων από ειδικά ασφαλιστήρια κρίνεται επιτακτική καθώς:

α) Το κόστος αν διακοπεί η δραστηριότητα, μπορεί, πολλές φορές, να αποβεί μοιραίο για την επιχείρηση. Η ομαλή λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων μιας επιχείρησης είναι κομβικής σημασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, παραδοσιακά ασφαλιστήρια δεν είναι ικανά να καλύψουν τέτοιες πιθανές απώλειες.

β) H cyber ασφάλιση βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση της φήμης σε περίπτωση περιστατικών απώλειας δεδομένων.

γ) Αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών δεδομένων μιας επιχείρησης λόγω κλοπής ή αμέλειας σε περιπτώσεις εταιρικών κινητών/συσκευών που χρησιμοποιούν εργαζόμενοι.

Συμπερασματικά, αν και η «μάχη» με το κυβερνοέγκλημα μπορεί, αρκετές φορές, να φαντάζει άνιση, η πρόληψη και η προστασία γλιτώνουν τους οργανισμούς από σοβαρές –συχνά καταστρεπτικές– συνέπειες.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα.

*αναδημοσίευση από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2019

Πατήστε εδώ για να δείτε online την ετήσια ψηφιακή έκδοση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*