Ο ΠΦΣ θέτει τους όρους για την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών

Τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξαλειφθούν εντελώς οι χειρόγραφες συνταγές ναρκωτικών (μονόγραμμες ή δίγραμμες) έθεσε ο ΠΦΣ σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας,το οποίο δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση.

Την αναμόρφωση του ν. 4600/2019 ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν επισταμένως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του Ν.4600/2019.

Επιτακτική ανάγκη είναι, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, η εξάλειψη κάθε περιττής γραφειοκρατικής διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψη.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν οι περιπτώσεις, για τις οποίες η συνταγογράφηση εξακολουθεί να γίνεται όπως και πριν, με χειρόγραφες κόκκινες, μονόγραμμες/δίγραμμες, γιατί το μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν έχει προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου Ν.4600/2019.

Ειδικότερα, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν εξαιρεθεί οι ασφαλισμένοι φορέων (πχ ΥΠΕΘΑ – ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ , Τράπεζα της Ελλάδος) που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επίσης, έχουν απαλλαχθεί οι πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας) καθώς και μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ.

Επιπρόσθετα, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν υπάγονται οι ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ ναρκωτικά φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία (αφορά για εσωτερική διακίνηση των σκευασμάτων εντός του νοσοκομείου) ή ιδιωτικά θεραπευτήρια (που προμηθεύονται για τους ασθενείς τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα από ιδιωτικά φαρμακεία).

Τέλος πρόβλεψη στο σύστημα τις ΗΔΙΚΑ δεν υπάρχει για τις συνταγές που εκδίδονται από κτηνιάτρους.

Σε ότι αφορά την αναμόρφωση του νόμου, οι φαρμακοποιοί θέτουν ως προϋπόθεση τη κατάργηση της έκδοσης και της φύλαξης επί τριετία της ειδικής συνταγής ναρκωτικών η οποία δύναται να κρατείται σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Ακόμη, αναγκαίο είναι να παύσει να ισχύει το ειδικό βιβλίο ναρκωτικών και να αντικατασταθεί με το αντίστοιχο ηλεκτρονικό.

Εν τέλει, θα πρέπει να ακυρωθεί η αρίθμηση των ειδικών συνταγών ναρκωτικών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ, ότι εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ υποστηρίχθηκε ότι ήδη επεξεργάζονται τις περιπτώσεις που τέθηκαν από την πλευρά των φαρμακοποιών και κάποια από τα ταμεία θα ενταχθούν στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις περιπτώσεις που χρειάζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*