Εν εξελίξει οι διαβουλεύσεις για φυσικές καταστροφές – ιδιωτική ασφάλιση

του Βάιου Κρόκου

Εν εξελίξει βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του ασφαλιστικού κλάδου με την Πολιτεία γύρω από τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών και τις προσπάθειες «κοινής», σε ένα βαθμό, αντιμετώπισης τους.

Η ιδιωτική ασφάλιση θέλει να δώσει το «παρών» σε αυτή την προσπάθεια, όπως έχει τονισθεί πολλάκις και τέθηκε επί τάπητος ξανά στο πρόσφατο συνέδριο της Ύδρας.

Η ανάγκη προστασίας και κάλυψης έναντι τέτοιων κινδύνων γίνεται όλο ένα και πιο επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσμενείς συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, τις φονικές πλημμύρες σε Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη την Πολιτεία για μια πιο ολιστική προσέγγιση.

Κοινή άλλωστε είναι η παραδοχή πως ένα ισχυρό συμβάν ίσως να μην είναι επαρκώς αντιμετωπίσιμο, να έχει ανυπολόγιστες ζημιές και τεράστιο κόστος για το κράτος.

Λύσεις σε μορφή ΣΔΙΤ ή αλλιώς ενός οργανισμού «κοινωνικής-ιδιωτικής ασφάλισης» φυσικών καταστροφών είναι κάτι που έχει προκρίνει η ιδιωτική ασφάλιση ως πεδίο συζήτησης, βάσει και των πετυχημένων μοντέλων του εξωτερικού.

Αν και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, οι πρώτες συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης εστιάζονται στην ασφάλιση κατοικίας έναντι σεισμών, με στόχο την δημιουργία συμπράξεων ώστε να υπάρχει ένα χαμηλό ασφάλιστρο και να μην επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος της καταστροφής εξ’ ολοκλήρου.

Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες της ιδιωτικής ασφάλισης, σε θεσμικό επίπεδο μέσω ΕΑΕΕ, συνεχίζονται καθώς το ζήτημα των φυσικών καταστροφών μαζί με το συνταξιοδοτικό (3 πυλώνες) και την Υγεία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ζητήματα που αφουγκράζεται και η Πολιτεία το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις με την ιδιωτική ασφάλιση.

Τον Δεκέμβριο μάλιστα η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί νέα Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη & Αντιμετώπιση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προκλήσεις γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα…Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία πως θα υπάρχει πρόοδος, σε ένα βαθμό, στις συζητήσεις με την Πολιτεία…

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*