Οφέλη για ασφαλιστικές από την εθνική στρατηγική για το ποδήλατο

της Ελενας Ερμείδου

Εθνική στρατηγική για το ποδήλατο και την ολοκλήρωση εκκρεμών υποδομών στην Αττική σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Κωστής Χατζηδάκης. Η υλοποίηση των σχεδίων θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει επενδυτικά κονδύλια και κονδύλια από την ΕΕ που χάνονται χρόνια, θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά στον τομέα ασφάλισης ποδηλάτου άλλα και πρόληψης ατυχημάτων. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, κα Λουκία Κεφαλογιάννη και τους εκπροσώπους της «ΠοδηλΑττικής Κοινότητας» κ.κ. Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, Παναγιώτη Πιτσιλό και Αντώνη Σηφάκη.

Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο, αναφορικά με τις προτεραιότητες και τους στόχους στους επιμέρους θεματικούς άξονες:

α) προώθηση ποδηλατικών υποδομών,

β) προώθηση ποδηλατικού τουρισμού,

γ) ενίσχυση κοινοχρήστων συστημάτων ποδηλάτου,

δ) ευαισθητοποίηση και ενημέρωση,

ε) παροχή κινήτρων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου,

στ) βελτίωση νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής δράσεων και πολιτικών για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και την ύπαιθρο.

Επιπλέον, συζητήθηκαν εκκρεμότητες σχετικά με την ενοποίηση του ποδηλατικού δικτύου της διαδρομής Κηφισιά- Φάληρο, καθώς και η ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλάτου για την Αττική.

Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε η δημιουργία διαρκούς επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων, οργανισμών και των αστικών ποδηλατιστών για τη θωράκιση της Εθνικής Στρατηγικής για το ποδήλατο, ενώ ζητήθηκε η συμβολή των συμμετεχόντων στον καταρχήν εμπλουτισμό των αξόνων και μέτρων της.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπακογιάννης με την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύσσεται Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, μία στρατηγική που σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον τομέα της μείωσης της ρύπανσης και της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος».

Στόχος του Γενικού Γραμματέα: το ποδήλατο να μεταστή μέσο μετακίνησης, μέσα από την παροχή κινήτρων στους χρήστες ποδηλάτου, η ανάπτυξη των υποδομών, η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού μέσα από μια σειρά αξόνων και προτεραιοτήτων, που θα βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα του ποδηλάτου και θα αυξήσουν τη χρήση του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*