Προμήθειες 7 ετών αν αποχωρήσει διαμεσολαβητής

Της Ελενας Ερμείδου

Θέματα που άπτονται της IDD, μεταξύ άλλων της αποχώρησης ενός διαμεσολαβητή, της συνταξιοδότησης ενός πράκτορα και μεταβίβασης ενός χαρτοφυλακίου συζητήθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια συνέλευση του Bipar με την παρουσία 43 αντιπροσωπειών (126 άτομα) από τις οργανώσεις-μέλη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΠΣΑΣ κα Θεοδώρα Γουργούλη συνοδευόμενη από την αντιπρόεδρο κα Μαρία Νικολάου και την επίτιμο πρόεδρο κα Ελένη Γρυπάρη.

Σχετικά με την IDD, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην Bipar πολλές χώρες νομοθέτησαν ότι σε περίπτωση αποχώρησης διαμεσολαβητή οι προμήθειες καταβάλλονται για 7 έτη. Στον αντίποδα, Γερμανοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές υπογράμμισαν ότι δέχονται συνεχώς καταγγελίες από τις εταιρείες τους και μείωση των προμηθειών, το θέμα που ανέλαβε το Bipar να κάνει επερώτηση στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Γεγονός πάντως είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πλήρως υιοθετήσει την IDD με την Ολλανδία να πρωτοπορεί αφού η οδηγία έγινε νόμος του κράτους το 2008 προ της επίσημης διαβούλευσης των οργανώσεων και των κρατών μελών.

Σε ό,τι αφορά την συνταξιοδότηση των πρακτόρων διαμεσολαβητών, η Ευρώπη υιοθετεί σταδιακά το Αμερικανικό μοντέλο, όπου ο ίδιος φροντίζει 2-3 χρόνια προ της αποχώρησής του από το επάγγελμα να προσλάβει και να εκπαιδεύσει έναν υποψήφιο διαμεσολαβητή ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο από τις νέες εργασίες που θα γίνουν οι προμήθειες ανήκουν στον νέο διαμεσολαβητή, από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο τις μοιράζονται αναλογικά μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες δεν χάνουν με την αποχώρηση έναν  διαμεσολαβητή, οι πελάτες συνεχίζουν με άτομο πλέον γνωστό και προσφιλές με τον αρχικό τους σύμβουλο, τα χαρτοφυλάκια δεν διαμελίζονται και οι αποχωρήσαντες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν ένα οικονομικό βοήθημα παράλληλα με την σύνταξή τους, διασφαλίζοντας την οικονομική τους αξιοπρέπεια στον τρόπο ζωής που έχουν.

Κάθε νέο προϊόν εταιρείας ελέγχεται και παίρνει άδεια κατά πόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες του καταναλωτή.

Στην διάρκεια επίσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης έγινε ομιλία για τα επενδυτικά προϊόντα, για τις νέες τεχνολογίες στο επάγγελμά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, για το Bitcoin και τις ηλεκτρονικές τράπεζες που δημιουργούνται.

Να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι διαμεσολαβούντες συμμετέχουν στους Επαγγελματικούς τους φορείς για να έχουν δύναμη. Η εγγραφή τους δεν είναι υποχρεωτική, θεωρείται όμως αυτονόητη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*