Τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών: Πότε ισχύουν

Με αφορμή την κατάρρευση του κολοσσιαίας επιχείρησης Thomas Cook, το ΙW επανέρχεται στο θέμα των δικαιωμάτων επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Ποια είναι αυτά και πότε ισχύουν.

  • εάν η πτήση σας εκτελείται στο εσωτερικό της ΕΕ από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ
  • εάν η πτήση σας φθάνει στην ΕΕ από χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ
  • εάν η πτήση σας αναχωρεί από χώρα της ΕΕ με προορισμό χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ
  • εάν δεν έχετε ήδη λάβει παροχές (αποζημίωση, μεταφορά με άλλη πτήση, βοήθεια από την αεροπορική εταιρεία) για προβλήματα σχετικά με τις πτήσεις του συγκεκριμένου ταξιδιού, βάσει της σχετικής νομοθεσίας χώρας εκτός ΕΕ.

Ως ΕΕ νοούνται οι 28 χώρες της ΕΕ(Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία.), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εξής περιοχές: Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος (Γαλλικές Αντίλλες), Αζόρες, Μαδέρα και Κανάρια Νησιά, καθώς και η Ισλανδίαen, η Νορβηγίαen και η Ελβετία. Δεν περιλαμβάνονται οι Νήσοι Φερόες, η Νήσος του Μαν και οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι.

Τόσο η πτήση αναχώρησης όσο και η πτήση επιστροφής θεωρούνται πάντα ως δύο χωριστές πτήσεις, ακόμη και αν η κράτησή τους ήταν ενιαία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αεροπορική εταιρεία που εκτελεί την πτήση (γνωστή και ως ο πραγματικός αερομεταφορέας) μπορεί να είναι διαφορετική από την εταιρεία που αγοράσατε το εισιτήριό σας. Σε περίπτωση προβλημάτων υπεύθυνη είναι μόνο η αεροπορική εταιρεία που εκτελεί την πτήση.

Σε περιπτώσεις που μια αεροπορική εταιρεία μισθώνει (με συμφωνία πλήρους μίσθωσης) ένα αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματός του, από άλλη αεροπορική εταιρεία, η αεροπορική εταιρεία που μισθώνει το αεροσκάφος έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της πτήσης και θεωρείται η αεροπορική εταιρεία που εκτελεί την πτήση, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ (συγκεκριμένα τον κανονισμό 261/2004).

Ελ. Ερμείδου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*