Thomas Cook: Σεισμός πολλών ρίχτερ σε ασφαλιστικές

Της Ελενας Ερμείδου

Παγκόσμιο χτύπημα είναι η πτώχευση του Ομιλου Thomas Cook, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης. Η πτώχευση του Ομίλου προκαλεί σεισμό πολλών ρίχτερ σε τουριστικές, ξενοδοχειακές μονάδες στην Ευρώπη, σε ταξιδιωτικά γραφεία και αεροδρόμια, καθώς και σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Κανείς, ακόμα όσο και ειδικός, αν είναι στα πράγματα δεν μπορεί να εκτιμήσει το ύψος της ζημιάς, και των απαιτήσεων που θα εγείρουν οι ασφαλισμένοι, εταιρείες και ιδιώτες ανά τον κόσμο, καθώς πρόκειται για ένα ντόμινο που επηρεάζει όλη την τουριστική και ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

Η χρεοκοπία ήταν, ωστόσο κάτι που αναμένονταν, αν παρατηρούσε κανείς την πορεία της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το τελευταίο διάστημα δε, οι φήμες και συζητήσεις περί χρεοκοπίας της Thomas Cook είχαν αυξηθεί.

«Ενας καλός πελάτης μπορεί να κάνει και τις μεγαλύτερες ζημιές» ανέφερε η Coface μιλώντας για το θέμα αυτό στο IW.gr, συμπληρώνοντας ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι δεν συμβαίνουν κάθε ημέρα, όταν όμως συμβούν τα προβλήματα που δημιουργούν είναι πολύ μεγάλα.

Ερωτώμενος ο κος Αθ. Κατσίρης διευθύνων σύμβουλος στο υποκατάστημα της Coface στην Ελλάδα  για το μέγεθος των ζημιών, απαντά ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια εκτίμηση, ωστόσο επειδή οι νομικές υπηρεσίες στο εξωτερικό λειτουργούν πολύ γρήγορα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σημαντικές επιπτώσεις θα υπάρξουν σύμφωνα με την Coface, η οποία έχει έκθεση στον κίνδυνο στις μεγάλες Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία στους συνεργάτες και συμμετέχοντες στην TC, όπως είναι οι εταιρείες Handling, επιχειρήσεις καυσίμων, εστίασης, ξενοδοχεία.

Επισημαίνει, ωστόσο ότι η μορφή πίστωσης των ξένων εταιρειών είναι για μικρό χρονικό διάστημα κυρίως 30 ημέρες και εξαρτάται και από την συμφωνία, που σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ προμηθευτών.

Ο επαναπατρισμός των ταξιδιωτών προς τις χώρες διαμονής τους θα ακολουθήσει τους κανονισμούς που διέπουν τις χώρες της Ευρώπης και τα αεροδρόμια, καθώς και το είδος της ταξιδιωτικής ασφάλισης που έχουν συνάψει οι ταξιδιώτες και ο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 όπου πτωχεύσεις τουριστικών πρακτορείων Ρωσικών συμφερόντων, η Aegean για να στηρίξει τον τουρισμό είχε προσφέρει τα αεροσκάφη της για τις ανάλογες μεταφορές επαναπατρισμού ταξιδιωτών.

Σε επίσημη ανακοίνωση η Thomas Cook αναφέρει ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Πολιτική Αεροπορία πράττει όλα τα απαραίτητα για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών της μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου. Οδηγίες επίσης έχει δώσει για τους ταξιδιώτες των οποίων η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για μετά της 6 Οκτωβρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ξενοδοχείων, αυτός ο κλάδος αναφέρει στο IW ο κος Κατσίρης δεν έχει θέσει την ασφάλιση πιστώσεων υψηλά στην ατζέντα του. Τονίζει ότι όσοι έχουν στα χαρτοφυλάκια συμβόλαιο ασφάλισης πιστώσεων θα βγουν κερδισμένοι. Εχουν την δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα, να διαπραγματευτούν καλύτερα τιμολόγια, να προσελκύσουν νέα μερίδια.

Η TC είχε στην Ελλάδα 48 ξενοδοχεία, τα περισσότερα εξ’ αυτών υπό μορφή franchise. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει το project εξαγοράς των πρώτων ξενοδοχείων.

Διαβάστε:

Και…ασφαλιστικός «πονοκέφαλος» η κατάρρευση της Thomas Cook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*