Γιατί χρειάζονται προσλήψεις στην ασφαλιστική αγορά

του Βάιου Κρόκου

Ευκαιρία για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας άμεσων ή έμμεσων και στην ασφαλιστική αγορά μπορεί να αποτελέσει η διαφαινόμενη ανάπτυξη στον κλάδο και την οικονομία συνολικά.

Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε στο παρελθόν που κορυφαία στελέχη του κλάδου τόνιζαν την ανάγκη προσέλκυσης νέων σε μια αγορά που θεωρείται συντηρητική και δύσκαμπτη στις ριζικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Χρ. Γεωργακόπουλος: Πρέπει να μπει νέο αίμα στην αγορά

Τα χρόνια πέρασαν όμως, σε συνέχεια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα, και η αγορά αναζητά νέο βηματισμό σε όλα τα επίπεδα:

Στην επιχειρησιακή στρατηγική, τον τρόπο εργασίας, τις νέες εσωτερικές δομές, την εταιρική διακυβέρνηση και την εξωστρέφεια.

Οι νέοι εποπτικοί κανόνες σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που δημιουργεί η άνθιση των νέων τεχνολογιών απαιτούν την συνεχή επανεκπαίδευση – κάτι που έχει τονισθεί πολλάκις στην αγορά – δημιουργεί όμως και την ευκαιρία για νέες εργασίες και προσωπικό

Μεταξύ άλλων, στα “αχαρτογράφητα νερά”, ακόμα, του ψηφιακού μετασχηματισμού που καλούνται να προσαρμοστούν οι εταιρείες δημιουργούνται agile ομάδες ανθρώπων με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα για την επίτευξη νέων στόχων

Νέες θέσεις εργασίας, νέα τμήματα, συνεργασίες, εκπαιδευτές και ότι άλλο χρειαστεί εντάσσονται άμεσα ή έμμεσα στα σχέδια των εταιρειών. Για να επιτευχθεί η τεχνολογική πρόοδος στην ασφάλιση χρειάζεται διαρκώς ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει να προσαρμόσει τους οργανισμούς και τα φυσικά πρόσωπα που θα την χειριστούν.

Όλα αυτά σε ένα νέο ισχυρότερο πλαίσιο, με εποπτικούς μηχανισμούς και αυξημένες σύγχρονες απαιτήσεις από τους καταναλωτές.

Θετικές οι προοπτικές στην απασχόληση…και στις ασφάλειες 

Ικανοποιητικά είναι τα νέα, ως προς τα παραπάνω δεδομένα, για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το δ’ τρίμηνο του 2019, θετικός ρυθμός προσλήψεων αναμένεται στον τομέα του Τουρισμού, με Προοπτικές της τάξης του +17%, αλλά και στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Βιομηχανίας / Παραγωγής, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +16% και +15% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερές προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Με το 20% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% να προβλέπει μείωση και το 70% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +18%. Τα σχέδια προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

“Η έρευνα μας δείχνει πως η Ελληνική αγορά εργασίας δείχνει τις πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων ανάμεσα στις ΕΜΕΑ χώρες (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική). Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν ένα ενθαρρυντικό εργασιακό περιβάλλον μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών απόκτησης διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τους οργανισμούς”, δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας

Δείτε εδώ αναλυτικά: Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων στις ΕΜΕΑ χώρες

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*