Χρήστος Κώνστας

Συνωστισμός Συμφερόντων

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα ιδεολογικά τείχη γκρεμίζονται. Οι παλιές έχθρες θάβονται βαθιά στα νταμάρια του χρόνου. Όλοι φορούν το καλύτερο χαμόγελό τους και βγαίνουν στην «αγορά» για να επιδείξουν τα προσόντα τους…

Τώρα που ο τροχός γυρίζει και μοιράζει θέσεις ευθύνης….

Τώρα που η νέα κυβέρνηση αναζητά επειγόντως  γυναίκες και άνδρες, με ικανότητες, κατάρτιση και -κυρίως- ειλικρινή διάθεση να υλοποιήσουν ένα σχέδιο, να εφαρμόσουν δύσκολες -ενίοτε και περίπλοκες- στρατηγικές επιλογές.

Στις κοινωνικές εκδηλώσεις ευρείας προσέλευσης, επανεμφανίζονται ξαφνικά διάφορες προσωπικότητες, κυριολεκτικά αναδύονται μέσα από τον αφρό των ανακατατάξεων και των αναδιαρθρώσεων για να επιδείξουν τα προσόντα τους, να υπενθυμίσουν την παρουσία τους και να δηλώσουν «έτοιμοι» να αναλάβουν ευθύνες, πρωτοβουλίες, διοίκηση, επιτροπές και -κυρίως- Εξουσία.

Έχουν και οι ίδιοι ξεχάσει αυτά που έλεγαν και πίστευαν λίγους μόλις μήνες πριν.

Τώρα διεκδικούν μερίδιο στην Εξουσία.

Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν φορά κομματικά γυαλιά για την επιλογή των συνεργατών του. Προσπαθεί να επιλέξει τους καλύτερους, όχι τους ημέτερους…

Προφανώς η σύγκριση με τις  επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης είναι καταλυτική. Ο πήχης έχει πέσει πολύ χαμηλά..

Σήμερα όμως -για να πραγματοποιηθεί αυτό το τεράστιο άλμα προς το μέλλον– οι καταστάσεις απαιτούν πρόσωπα υψηλών ικανοτήτων και κυρίως ειλικρινούς αφοσίωσης σ’ ένα εντελώς διαφορετικό στυλ διακυβέρνησης.

Η κομματική ταυτότητα δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο. Το Μητρώο Στελεχών είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά προφανώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Το ουσιαστικό κριτήριο είναι «ποιος δεν θα λακίσει». Ποιος δεν θα λυγίσει κάτω από το βάρος του λαϊκισμού και των ιδιοτελών συμφερόντων που συνωστίζονται τώρα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου για να διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες, τις νέες καταστάσεις, τους νέους ορίζοντες…

Ο ψύχραιμος, αποστασιοποιημένος και αδιάφορος για τις εξελίξεις, παρατηρητής διασκεδάζει σήμερα βλέποντας αυτό το γελοίο στριμωξίδι μπροστά στις κάμερες της Εξουσίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναγάγει τον κομματισμό και τον νεποτισμό σε ύψιστη προτεραιότητα άσκησης πολιτικής. Φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς και αγαπητικοί ανέλαβαν και διαχειρίστηκαν με μεγάλη ανευθυνότητα, υψηλές θέσεις ευθύνης.

Η σημερινή κυβέρνηση δίνει τώρα εξετάσεις…. Δεν συγκρίνεται όμως με τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά με τις τεράστιες προκλήσεις της νέας εποχής…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*