Χρήστος Κώνστας

Η υπόθεση του Ξενοδοχείου President, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι μικροεπενδυτές του XA

Δεν έχει σημασία αν τα ποσά είναι μεγάλα ή μικρά. Αν οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί ή λιγότεροι.
Η ουσία είναι ότι ορισμένες διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ το δικαίωμα να προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.
Η εμπειρότατη νομικός και ευαίσθητη σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει υποχρέωση να μελετήσει προσεκτικότερα  την υπόθεση ΓΕΚΕ.
ΟΥΔΕΜΙΑ έκπληξη προκάλεσε, στους τακτικούς αναγνώστες του Banks.com.gr. το κακόγουστο σόου, με τη διοίκηση και κυρίως την ιδιοκτησία, του Ξενοδοχείου President.
Από τις 30 Δεκεμβρίου 2020 (!) το Banks είχε προειδοποιήσει, για το Πωλητήριο στο εμβληματικό President…” εστιάζοντας- τότε- στο (ανά) φερόμενο (σε ξένο ειδικευμένο Μέσο) τίμημα-πωλητήριο της οικογένειας Κεφάλα.
   Ακολούθησαν λεπτομερείς αναφορές μας, για τη μεθόδευση-από την πλευρά της κόρης του ιδρυτή, Δωροθέας– για να φτάσουμε στην κατάληξη της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
  •    Η πλευρά της οικογένειας Κεφάλα ελέγχει  το συντριπτικό 93,41% του μετοχικού κεφαλαίου.
Γι’ αυτό προχώρησε στην υποβολή της προκλητικής τιμής (των 5,75 ευρώ/μετοχή).
Ωστόσο η μειοψηφία, οι μικρομέτοχοι θα μπορούσαν, εάν ενεργήσουν μεθοδικά και συντονισμένα να πετύχουν ένα σαφώς καλύτερο τίμημα. Ένα δικαιότερο τίμημα.
     Πως;
Υπάρχει ανάλογη εμπειρία. Υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχει η Δικαιοσύνη.
Θα θυμίσουμε στον πολύπειρο δικηγόρο (και γνώστη των χρηματιστηριακών παρασκηνίων) Νίκο Σακκά, πως από άλλη (χαμηλότερη) τιμή ξεκίνησε η σχετική διαδικασία που είχε ακολουθήσει η πλευρά Grimaldi (για την περίπτωση της Minoan Lines) και σε άλλη (υψηλότερη) υποχρεώθηκε να ανέβει (δύο φορές) για να ικανοποιηθεί η μετοχική μειοψηφία.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δικηγορικό Γραφείο Νίκο Σακκά, ομάδα μικρομετόχων έχει αναθέσει την άσκηση εξωδίκων και δικαστικών ενεργειών. 

Προς το παρόν επισημαίνουμε πως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει “όπλα” να “πολεμήσει” την παντελώς αντιδεοντολογική (για την επενδυτική κοινότητα) συμπεριφορά των μεγαλομετόχων.
  •  Αρκεί να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα.. παρασκήνια και τα …αποσιωπούμενα της υπόθεσης.  Διαβεβαιώνουμε, πως η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα βρει πολλά μη…ταιριαστά με την πολυδιαφημιζόμενη Εταιρική Διακυβέρνηση.
Το www.Banks.com.gr είχε προειδοποιήσει, από τον Δεκέμβριο 2020, για την μεθόδευση της πλευράς Κεφάλα με το-τότε- (ανά)φερόμενο τίμημα των 110 εκατ.€ σε απόκλιση 70 εκατ.€ (!!) από το ποσό των εκτιμητών  των 40 εκατ.€ .
Με βάση το ποσό των “εκτιμητών” ορίσtηκε η τιμή των 5,75€/μτχ της Δημόσιας Πρότασης)
Το Banks, συνεπές και τώρα στέκεται στο πλευρό των μικροεπενδυτών και της προσπάθειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να βάλει μία τάξη στα της αγοράς.
Ας προχωρήσουν, λοιπόν, στα αυτονόητα.