Αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο στην οδική ασφάλεια

της Ελενας Ερμείδου

Σε φάση μετασχηματισμού εισέρχεται και ο τομέας της οδικής ασφάλειας. Αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του οδηγού και του οδικού περιβάλλοντος και όλο το επιχειρηματικό μοντέλο στην ασφάλιση αυτοκινήτου.

Η τηλεματική, τα δεδομένα ευρείας κλίμακας (big data) και οι πολλαπλασιαζόμενοι αυτοματισμοί των οχημάτων δημιουργούν τα νέα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών η βελτίωση της ασφάλειας στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το ΕΜΠ η ανάλυση της οδικής ασφάλειας αποτελεί έρευνα μεγάλης σημασίας και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη, τόσο για πιο ασφαλή συμπεριφορά των οδηγών όσο και για τις κατάλληλες αποφάσεις των διαχειριστών της υποδομής και της κυκλοφορίας.

Τούτων δοθέντων η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών και δημοσίων φορέων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της νέας ψηφιακής εποχής, είναι απαραίτητη.

Ανασφάλιστα λόγια

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και την ασφαλιστική αγορά η οποία διανύει μία μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά το τρόπο ασφάλισης οχημάτων. Σύμφωνα με την Interamerican οι προκλήσεις στο τομέα συνδέονται με την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν  την οδήγηση με τη χρήση όλο και περισσότερων δεδομένων και  με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας να περιορίσει σημαντικά τα ατυχήματα και να αυξήσει την οδική ασφάλεια.

Το νέο τοπίο σύμφωνα με τον διευθυντή της Anytime αλλάζει και το τρόπο ασφάλισης αυτοκινήτου, τόσο τα χαρακτηριστικά των καλύψεων όσο και το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*