κτίριο KPMG

KPMG, Compliance Conference: Όποιος δεν συμμορφώνεται το πληρώνει ακριβά!

Το μήνυμα πως η κανονιστική συμμόρφωση (regulatory compliance) αποτελεί πλέον την νέα κανονικότητα σε εισηγμένες και μη εταιρείες εξέπεμψαν οι ομιλητές στο πρώτο Compliance Conference που διοργάνωσε η KPMG.

του Βάιου Κρόκου

Σε έναν κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος από κανονιστικά/ρυθμιστικά πλαίσια, μετά την κρίση του 2008, και μετασχηματίζεται τεχνολογικά με ραγδαίους ρυθμούς η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών δεν θα πρέπει να λογίζεται ως κάτι καταναγκαστικό, αλλά ως βασικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας: Προσδίδει, πλέον, καλή φήμη, φερεγγυότητα…ακόμα και έξτρα credibility για άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι τράπεζες και ακολουθεί ο ασφαλιστικός κλάδος όσον αφορά τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόσουν. Τώρα, όμως, και οι υπόλοιποι κλάδοι καλούνται να ακολουθήσουν… Συμπερασματικά, η μη συμμόρφωση στα νέα ρυθμιστικά πλαίσια ίσως αποβεί αν όχι μοιραία, σίγουρα πιο κοστοβόρα.

In Blockchain we trust

Ως δεύτερο κύμα του Internet χαρακτηρίζει η κα Μαρίζα Μέλλιου, Group Audit Director του ΟΠΑΠ το blockchain και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει με την κεντρική διαφάνεια όσον αφορά τις εγγύησεις των διμερών συναλλαγών. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση των πληθυσμού και την χρήση της τεχνολογίας.

Από το Fintech και το Insurtech…στο RegTech

Μείωση του κόστους στην κανονιστική συμμόρφωση, και καλύτερα αποτελέσματα επιχειρεί να δώσει το RegTech, μια υποενότητα του FinTech. Μέσω των νέων τεχνολογιών, η συμμόρφωση των εταιρειών μπορεί να γίνει με αποδοτικό τρόπο χρησιμοποιώντας: blockchain, ΑΙ/Machine Learning, Cloud, Big Dat, Open APIs, Biometrics.

Το RegTech μπορεί να δώσει λύσεις σε ζητήματα όπως: Χρηματοοικονομικό έγκλημα, κανονιστικά πλαίσια και Digital ID

Όπως εξήγησε, ο κ. Νίκος Πατσόγιαννης, COO της Norbloc, πλέον οι εποπτικές αρχές δεν αρκούνται σε απλά πρόστιμα αλλά εξωθούν σε παραιτήσεις ανώτατα στελέχη.

Τίποτα δεν μένει κρυφό“, σύμφωνα με τον Geert Vermeulen, πρώην Director of the Netherlands Compliance ο οποίος σημείωσε ότι όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο ο ένας κανονισμός έρχεται μετά τον άλλον…με τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο ίδιος επεσήμανε το γεγονός ότι οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρωθούν στο ethical behavior καθώς φαινόμενα όπως τα Paradise Papers, τα Swiss Leaks, Football Leaks κλπ αποτελούν την νέα πραγματικότητα στην ενημέρωση αρχών και πολιτών.

Η εποχή των υπεύθυνων stakeholders; 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ των ομιλιών, είχε και η αναφορά για την τελευταία οδηγία για τις εταιρείες και τους μετόχους (Shareholder Rights Directive II) η οποία βάζει ένα ακόμα “λιθαράκι” για μεγαλύτερη διαφάνεια, ορθότερη εταιρική διακυβέρνηση και επίσης την ενεργή συμμετοχή των μετόχων προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας. Σύμφωνα με την κα Σοφιά Γρηγοριάδου, Partner, CPA Law τα πλαίσια πλέον είναι πιο αυστηρά όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιρειών

-για τις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη

-για τις αμοιβές των διοικητών/ανώτατων στελεχών

-και την ταυτοποίηση των πραγματικών μετόχων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, είχε το πανελ με συντονιστή τον κ. Γιώργο Ραουνά, Partner, KPMG Ελλάδος στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι τρόποι ώστε να αυξηθεί η επιρροή και η απόδοση της λειτουργίας της κανονιστικής συμπεριφοράς. Ο κ. Παναγίωτης Δασμάνογλου (Εθνική Τράπεζα), ο κ. Άρης Δημητριάδης (ΟΤΕ), ο κ. Σοφοκλής Καραπιδάκης (όμιλος Μυτιληναίος) και ο Ευάγγελος Τσεκρέκος (ΣΕΚΑΣΕ) ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τα στρατηγικά θέματα που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Χορηγός Επικοινωνίας στο συνέδριο “Compliance Conference” της KPMG ήταν το www. banks.com.gr

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*