Η AIG πούλησε το μερίδιό της στην κινεζική ασφαλιστική PICC

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την πώληση του μεριδίου 12,8% που κατείχε στον κινεζικό ασφαλιστικό όμιλο People’s Insurance Company of China (PICC), τον μεγαλύτερο όμιλο γενικών ασφαλειών της χώρας, ανακοίνωσε η AIG. Η συναλλαγή –που αφορά 1,1 δις.. μετοχές της PICC που διαπραγματεύονταν στον Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ- απέφερε έσοδα 484 εκατ. δολ. για την AIG. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης της μετοχής (3,40 δολάρια Χονγκ-Κονγκ) αντιπροσωπεύει discount 5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος τη PICC προτού ανακοινωθεί η συμφωνία.

Το ισοζύγιο του deal δεν είναι θετικό για την AIG, καθώς είχε αγοράσει το μερίδιο έναντι 500 εκατ. δολ. το 2012, όταν ο αμερικανικός όμιλος λειτούργησε ως «επενδυτής αναφοράς» (cornerstone investor) στην αρχική δημόσια εγγραφή της PICC στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ. Ένα χρόνο αργότερα, η AIG και η PICC δημιούργησαν μια ασφαλιστική κοινοπραξία στην Κίνα, στην οποία η PICC κατέχει το 75,1% και η AIG το υπόλοιπο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η έξοδος της AIG από το μετοχικό κεφάλαιο της PICC δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κινεζικό όμιλο που έχει πολύ ισχυρότερο δίκτυο διανομής σήμερα από ότι όταν εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 2012.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, “πρόκειται για ακόμα μια όχι τόσο καλή είδηση για την AIG, την οποία προσπαθεί να αναβιώσει ο διευθύνων σύμβουλος Brian Duperreault. Οι παρενέργειες από πολιτικές του παρελθόντος και η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών εξώθησαν την AIG σε μη αναμενόμενες ζημίες κατά το δ’ τρίμηνο του 2018 (για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο),σε μια ένδειξη ότι το πολυπόθητο turnaround παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*