Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις ΕΠΥ

Πριν μια επιχείρηση δραστηριοποιηθεί ως ΕΠΥ στην Ελλάδα, πρέπει να υποβάλει στην ΤτΕ εκ μέρους της εποπτικής αρχής της καταγωγής της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης τα εξής δικαιολογητικά:

α) Γνωστοποίηση της επωνυμίας και της διεύθυνσης της έδρας της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης.

β) Πιστοποιητικό φερεγγυότητας συντεταγμένο σύμφωνα με το υπόδειγμα Ι του πρωτοκόλλου συνεργασίας των εποπτικών αρχών των κρατών-μελών.
γ) Γνωστοποίηση της φύσεως των κινδύνων ή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που η ασφαλιστική επιχείρηση προτίθεται να ασκήσει στην Ελλάδα.
Εξαιτίας λοιπόν των χαμηλών ασφαλίστρων που – αρκετές φορές – προσφέρουν και δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αποτελούν μια δελεαστική πρόταση για κάποιους καταναλωτές οι οποίοι απευθύνονται στις συγκεκριμένες εταιρείες κυρίως για την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.

Πριν λοιπόν ασφαλιστείτε σε μια ΕΠΥ θα πρέπει να λάβετε υπόψη:

– Δεν επιφορτίζονται με τις πρόσθετες υποχρεώσεις που εισάγει η π.3 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με κανονισμούς πωλήσεων, είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων κλπ.
– Τις καλύψεις που παρέχουν
– Av συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής Φιλικού Διακανονισμού
– Σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας Ε.Π.Υ το επικουρικό κεφάλαιο της Ελλάδας υπερχρεώνεται εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά αυτή «επιστρέφει» σε ένα μέρος της στον καταναλωτή, (ένα άλλο κομμάτι επιβαρύνονται οι υγιείς ασφαλιστικές εταιρίες) αφού καλείται να την καλύψει μέσω της σχετικής εισφοράς που υπάρχει σε κάθε ασφαλιστήριο.

Πηγή: Liberal/ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*