Σύσκεψη, ΚΕΕΛΠΝΟ

Πανευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία από τον ιό του Δ. Νείλου

Αίτημα χορήγησης ευρωπαϊκής βοήθειας για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ετοιμάζεται να υποβάλει η Ελλάδα, καθώς κρούσματα λοίμωξης καταγράφονται σε 8 ακόμη γειτονικές χώρες. Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην κυκλοφορία του ΙΔΝ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, από τα οποία προκύπτει ότι τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην Ιταλία και τη Σερβία. Δύο χώρες, δηλαδή, που έχουν κοινά σύνορα με την Ελλάδα. Στη χώρα μας, τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ΙΔΝ ανέρχονται φέτος σε 133, ενώ 16 άτομα έχουν καταλήξει.

Στη συνάντηση μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη υλοποιούνται και εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής τυχόν πρόσθετων μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης και απόκρισης.

»Η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό» τόνισε παίρνοντας το λόγο ο ΓΓΔΥ, Γιάννης Μπασκόζος, επιμένοντας στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης »για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Ταυτόχρονα, ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης διευρωπαϊκής αντιμετώπισης σε αυτή την πρόκληση της Δημόσιας Υγείας. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ΙΔΝ. Λαμβάνοντας δε υπόψη όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν- επισήμανε τη σκοπιμότητα βελτίωσης των υφιστάμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά:

  • στην ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,
  • στη διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και
  • στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, επιστήμονες και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*