ασπιρίνη, χάπια, χούφτες, κουτιά

Ασπιρίνη: Δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα οφέλη της ασπιρίνης σε άτομα που έχουν ήδη πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό είναι γνωστά. Νέα έρευνα όμως δεν τεκμηριώνει ότι έχει τα ίδια οφέλη στην πρόληψη εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε άτομα που δεν έχουν πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Πρόκειται για τη μελέτη ARRIVE, που παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Μόναχο και ταυτοχρόνως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Στη μελέτη πήραν μέρος 12.500 άτομα από 7 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: Στη μία έλαβαν εικονικό φάρμακο και στην άλλη, ένα χάπι την ημέρα με 100mg ασπιρίνης. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής J. Michael Gaziano από το νοσοκομείο Brigham & Women της Βοστώνης δήλωσε:

«Η ασπιρίνη δεν μείωσε την εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων σε αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, υπήρξαν λιγότερα περιστατικά από τα αναμενόμενα, υποδηλώνοντας ότι αυτό στην πραγματικότητα είχαμε έναν πληθυσμό χαμηλού κινδύνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, τα οποία τα προστατεύονταν από καρδιαγγειακό επεισόδιο».

Η μελέτη ARRIVE αξιολόγησε την επίδραση της καθημερινής ασπιρίνης σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και αιμορραγία σε πληθυσμό με μέτριο κίνδυνο πρώτου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Ο μέτριος κίνδυνος ορίζεται ως κίνδυνος 20-30% για καρδιαγγειακό επεισόδιο σε δέκα χρόνια.

Η μελέτη περιλάμβανε άτομα χωρίς ιστορικό αγγειακού συμβάντος, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Οι άνδρες ήταν τουλάχιστον 55 ετών και είχαν δύο έως τέσσερις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ οι γυναίκες ήταν τουλάχιστον 60 ετών με τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τα αυξημένα λιπίδια και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*