Άννυ Τρύφων: Τη λύση τη δίνει ο καλός μεσίτης

 Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

Μπορεί κάποιοι επιχειρηματίες να θεωρούν την ασφάλιση πολυτέλεια ή περιττή, όμως το κόστος επιστροφής στην κανονικότητα, αν συμβεί το αναπάντεχο είναι πολλαπλάιο του κόστους κάλυψης ζημιών τονίζει η κα Άννυ Τρύφων διευθύνουσα σύμβουλος στην ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ, εξηγώντας ότι τέσσερις στις 5 επιχειρήσεις παγκοσμίως που δεν είχαν ασφάλιση για απώλεια κερδών αναγκάστηκαν σε παύση λειτουργίας μετά από μία μεγάλη ζημιά.

Οι κλάδοι μας λέει που ενισχύουν την εξωστρέφεια, όπως ο τουρισμός, ενέχουν υψηλότερους κινδύνους. Η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντική, συνεπώς οφείλουμε να  προστατεύσουμε τις προοπτικές τους.

 

  • Ποιές θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα, οι κυριότεροι επιχειρησιακοί κίνδυνοι με άλλα λόγια και πώς αυτοί οι κίνδυνοι συμβάλλουν στην εικόνα της οικονομίας και της πολιτικής;

Είναι αλήθεια ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές για μια επιχείρηση συνεχώς μεταβάλλονται, ενώ κάποιοι πολλαπλασιάζονται.

Για παράδειγμα οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) αποτελούν έναν παράγοντα που μπορεί να πλήξει σοβαρά την ίδια τη λειτουργικότητα μιας επιχείρησης.

Αντίστοιχα, οι κυβερνοκίνδυνοι είναι μια νέα σχετικά απειλή, που αφορά κάθε μικρή ή μεγάλη εταιρεία/επιχείρηση και μπορεί να οδηγήσει από προσωρινή απώλεια κερδών, μέχρι σε παύση λειτουργίας ή ακόμα και σε σωρεία μηνύσεων, νομικών διεκδικήσεων εκ μέρους πελατών ή καταναλωτών.

Ποιά είναι η λύση απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους; Φυσικά η ασφάλιση. Είναι σαφές ότι κάποιοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το να ασφαλίσουν την επιχείρησή τους απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους είναι ακριβό ή και περιττό. Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψη τους ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο, το κόστος κάλυψης της ζημίας και της επιστροφής στην κανονικότητα (επανεκκίνηση λειτουργίας και παραγωγής) είναι σαφώς πολλαπλάσιο και πλήττει ευθέως τα αποτελέσματά της.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις παγκοσμίως, που δεν είχαν για παράδειγμα ασφάλιση για απώλεια κερδών, αναγκάστηκαν μετά από μια μεγάλη ζημιά να προχωρήσουν σε παύση της λειτουργίας τους.

Αντίθετα, εταιρείες που επέλεξαν την κατάλληλη εταιρεία μεσιτείας και δημιούργησαν μια ασφάλιση προσαρμοσμένη ακριβώς στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, μπόρεσαν να προστατεύσουν στην ουσία την επένδυσή τους και να ξεπεράσουν τον κίνδυνο, σχεδόν αλώβητες.

 

  • Οι κίνδυνοι αυτοί, θα λέγατε διαφέρουν για τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα;

 

Υπάρχει πράγματι διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, καθώς οι ξένες επιχειρήσεις, ανάλογα και την χώρα προέλευσης τους, συνήθως έχουν μια πιο ανεπτυγμένη ασφαλιστική κουλτούρα, υψηλότερη τεχνογνωσία και πρόσβαση σε best practices λόγω της παρουσίας τους σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να είναι συνήθως πιο κατάλληλα προετοιμασμένες απέναντι στο αναπάντεχο. Επιπλέον η παρουσία τους και αλλού τις βοηθά να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις από την άλλη, είναι πολλές φορές ανασφάλιστες ή όχι κατάλληλα ασφαλισμένες και συνεπώς περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανές καταστροφές. Αυτό που χρειάζεται, είναι να επέλθει και σε εκείνες μια ισορροπία κινδύνου μέσω της εξωστρέφειας, απευθυνόμενες και σε άλλες αγορές και αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Επίσης μέσω της κατάλληλης ασφαλιστικής κάλυψης να περιορίσουν τον επιχειρηματικό τους κίνδυνο στο ελάχιστο δυνατό.

 

  • Η διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητες κρίνετε ότι είναι μεγαλύτερη απειλή από ένα χτύπημα στον κυβερνοχώρο;

 

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μια μόνο απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Αυτό πολλές φορές εξαρτάται από τη δραστηριότητα της εταιρείας (το αντικείμενό της δηλαδή) ή και τον τρόπο λειτουργίας της και βεβαίως επηρεάζεται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου επηρεάζονται μέχρι σήμερα κυρίως από κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από μια κυβερνοεπίθεση, η οποία επίσης ενδέχεται να οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντίστοιχες συνέπειες για τα έσοδα της. Όλο και συχνότερα πλέον συνδυάζονται τα ρίσκα με αποτέλεσμα οι τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων και θωράκισης της επιχείρησης να γίνονται πιο σύνθετοι.

Και εδώ ακριβώς είναι που ο ρόλος του μεσίτη καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός κυρίως ως προς το να γίνει το κατάλληλο risk analysis και να σχεδιαστούν tailor made λύσεις ασφάλισης, που θα ανταποκρίνονται πλήρως στο προφίλ της κάθε επιχείρησης.

 

  • Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, πλέον και στην Ελλάδα. Το ότι δεν υπάρχει μοντέλο αντιμετώπισης στην χώρα μας, επιδεινώνει τον κίνδυνο;

Σίγουρα είναι σημαντικό σε κάθε χώρα να λειτουργεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων. Αντίστοιχα όμως, χρειάζεται να ξεφύγουμε από την λογική ότι το κράτος είναι το μόνο αρμόδιο για όλα και να σκεφτούμε με ευρωπαϊκούς όρους σε επίπεδο ασφάλισης, καθώς αυτό είναι σημαντικό μέρος της λύσης.

Θα φέρω κι εδώ ένα παράδειγμα. Πριν από 2-3 χρόνια σημαντικές πλημμύρες έπληξαν τα Επτάνησα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν και κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό έγινε στις αρχές σχεδόν της χρονιάς. Σε λιγότερο από 2μήνες θα ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, άρα ήταν εξαιρετικά σημαντικό αυτές οι μονάδες να είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι τον Απρίλιο. Μια από αυτές τις μονάδες είχε την προνοητικότητα να έρθει σε εμάς πολύ πριν την καταστροφή και να σχεδιάσουμε μαζί ένα πρόγραμμα ασφάλισης που εστίαζε ακριβώς σε αυτό: την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα και τη λειτουργικότητα. Έτσι, είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες αποκατάστασης ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί εγκαίρως τους αντίστοιχους πελάτες, έχοντας ως χρηματοδότηση την ασφαλιστική αποζημίωση. Κι αυτό για εμάς είναι πάντα η ουσιαστική επιτυχία.

  • Για τον κίνδυνο του ανταγωνισμού, έχετε να πείτε κάτι;

Πλέον οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους νέες λύσεις που τους επιτρέπουν, σε συνδυασμό φυσικά και με άλλους παράγοντες, να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δώσουν ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Πολύτιμα εργαλεία τους σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

  • Τα ομαδικά προγράμματα Ζωής, Υγείας, Σύνταξης που τους επιτρέπουν να διακρατούν το προσωπικό τους και να λειτουργούν ως employer of choice
  • Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης και της ανάκλησης προϊόντος που θωρακίζει το κόστος του προϊόντος
  • Η ασφάλιση πιστώσεων που λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για το cash flow της εταιρείας

Συνεπώς και στη διαχείριση αυτού του παράγοντα η εξέλιξη των προσφερόμενων ασφαλιστικών λύσεων δίνει προστιθέμενη αξία στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

  • Μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Δεν θα το έθετα τόσο σε αυτή τη βάση, γιατί ούτως ή άλλως το επιχειρείν έχει τον κίνδυνο μέσα του, όσο στο γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι που δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου χρειάζονται επιπλέον τόνωση.

Οι κλάδοι που ενισχύουν την εξωστρέφεια, όπως ο τουρισμός, είναι τέτοιες περιπτώσεις. Η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντική, συνεπώς οφείλουμε να  προστατεύσουμε τις προοπτικές τους.

  • Είναι επαρκώς καλυμμένες οι επιχειρήσεις για τέτοιους κινδύνους, ποια τα κενά τους;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το τι διακυβεύεται σε μια πιθανή καταστροφή και αμελούν τη δημιουργία της κατάλληλης ασφάλισης. Αυτό είναι εμφανές κυρίως στις μεγάλες καταστροφές, όπως πρόσφατη περίπτωση επιχείρησης που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά και ήταν δυστυχώς ανασφάλιστη.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι γίνονται σταδιακά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι που θα οδηγήσει όλο τον επιχειρηματικό κλάδο στην επόμενη ημέρα.

 

  • Τι θα είχατε να προτείνετε;

Η λύση για κάθε επιχείρηση είναι σίγουρα η επιλογή και συνεργασία με τον κατάλληλο μεσίτη – σύμβουλο ασφαλίσεων που θα σχεδιάσει λύσεις στα μέτρα της. Στην ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ, η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε στους πελάτες μας τις βέλτιστες κάθε φορά λύσεις, προσαρμόζοντας τις στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες της κάθε επιχείρησης, με σκοπό να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εκείνα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν όχι μόνο να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αλλά και να αναπτυχθούν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*