Εθνική Ασφαλιστική: Η Gongbao δεν είναι μονόδρομος, τα σενάρια

της Ελενας Ερμείδου

Στο νήμα έχασε πέρυσι η Fosun το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin, στο παρά πέντε φέτος, οπισθοχωρώντας τελευταία στιγμή και αφήνοντας προς έκπληξη όλων τον έτερο κινεζικό όμιλο, την Gongbao, πίσω από τον οποίον βρίσκεται  η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), μόνο στον αγώνα δρόμου. Αν, και ο εκτελών χρέη διευθύνοντος σύμβουλου στην ΕΤΕ, κος Μυλωνάς παρέλαβε μία και μόνο προσφορά, κανείς μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν μπορεί προδικάσει, το ποιος θα τερματίσει με επιτυχία.

Το τίμημα για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόψεις για το ύψος του διίστανται. Κάποιοι αναφερόμενοι στην δεσμευτική προσφορά της Gongbao κάνουν λόγο για πολύ υψηλό τίμημα, το οποίο μάλιστα ξεπερνά και αυτό της Exin, ενώ κάποιοι από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν ότι το τίμημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ καθώς ο νέος επενδυτής θα χρειαστεί κεφάλαια προκειμένου να εκσυγχρονίσει την Ασφαλιστική. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περικλείει και την συμφωνία αποκλειστικής bancassurance συνεργασίας της  Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα διάρκειας 10 ετών με δικαίωμα επέκτασης πέντε ετών.

Η ΕΤΕ όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της περασμένης θα εξετάσει την δεσμευτική προσφορά από τον κινέζικο Όμιλο εταιρειών Gongbao με στόχο η διαδικασία να είναι σε απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων της. Αίσθηση, ωστόσο προκαλεί, καθώς στην ίδια ανακοίνωση η ΕΤΕ δηλώνει ότι εξετάζει και την διαδικασία Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς. Μία τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο, ίσως και τριπλάσιο του αναμενομένου, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί ζημιογόνο τόσο για την Εθνική Ασφαλιστική όσο και για την μητρική της την Εθνική Τράπεζα.

Αρκετές εβδομάδες πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό και πριν εκδηλωθεί η έντονη υποστήριξη της ICBC, η Gongbao απαντώντας στις εποπτικές αρχές της Σαγκάης σχετικά με τον τρόπο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, είπε ότι το 40% προτίθετο να το καλύψει με ίδια κεφάλαια, και το υπόλοιπο 60% με μόχλευση, εγείροντας εύλογα ερωτήματα στην εγχώρια αγορά, καθώς το ίδιο στόχο περίπου είχε και η Exin.

Τι λένε οι υποστηρικτές της Fosun

Αν, και η εξέλιξη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, οι υποστηρικτές της Fosun δεν εγκαταλείπουν. Εκτιμούν ότι ο όμιλος έκανε ένα βήμα πίσω, λόγω έναρξης ελέγχων στην Folli Follie και ευελπιστούν ότι αφού πάρει τέλος ο έλεγχος, η Fosun θα επανέλθει. Υπενθυμίζεται ότι η Fosun μέσα Μαίου αύξησε την συμμετοχή της στην FF στο 16,67% από 13,88% ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της στην FF, ακόμα και την πλήρη εξαγορά.  Σύντομα δε ακούγεται ότι θα γίνουν αλλαγές στην σύνθεση του μετοχικού σχήματος, στην διοίκηση ακόμα και διαχωρισμός μεταξύ εμπορικού και συμμετοχών.  Θεωρείται δε, σχεδόν βέβαιο η απώλεια δυνατών εμπορικών σημάτων, όπως είναι η Samsonite, η Calvin Clein, κ.α. ενώ στο Attica έγινα ήδη κινήσεις μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού αυξάνοντας την συμμετοχή οι συνέταιροι του κου Κουτσολιούτσου.

Τι έγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το α’ τρίμηνο

 Η Εθνική Ασφαλιστική το α΄ 3μηνο του 2018, έγραψε κέρδη προ 18,6 εκατ. από 18,7 εκατ. το αντίστοιχο  2017.  Η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 174,0 εκατ., ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,7% έναντι του 2017.  Το συνολικό μερίδιο αγοράς, το α΄ τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 17,4% (23,9% στον Κλάδο Ζωής και 11,9% στους Γενικούς Κλάδους.

Το δίκτυο Bancassurance σημείωσε άνοδο στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 21,5% σε 49,4 εκατ. ευρώ,  έναντι 40,6 εκατ. του 2017, κυρίως λόγω του προϊόντος Εθνική Εφάπαξ +.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*