Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Swiss Re-SoftBank

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Τίτλοι τέλους” -χωρίς να υπάρξει συμφωνία- έπεσαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Swiss Re και Softbank. Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε ότι παραμένει σε αναζήτηση “στρατηγικού επενδυτή αναφοράς” (anchor investor), αφότου η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας του Masayoshi Son απέσυρε το ενδιαφέρον της. Η εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου της Swiss Re από τη Softbank (που ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών) θα έδινε στην δεύτερη πρόσβαση σε σταθερές ταμειακές ροές και θα διαφοροποιούσε τις πηγές εσόδων της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δυο πλευρές διαφώνησαν για την τιμή του προς εξαγορά μεριδίου (της Swiss Re), για το  ύψος του τιμήματος αλλά και για τη συμμετοχή της εταιρείας του Son στη διοίκηση του ελβετικού ομίλου.  Η δε απροθυμία της Swiss Re να εκδώσει νέες μετοχές σήμαινε ότι η Softbank θα ήταν υποχρεωμένη να αγοράσει τις μετοχές από τη δευτερογενή αγορά.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Softbank Masayoshi Son έστρεψε το ενδιαφέρον του στα “ανοιχτά μέτωπα” της Softbank όπως η εν εξελίξει συγχώνευση της θυγατρικής Sprint Corporation με την T-Mobile US και η αρχική δημόσια εγγραφή του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας της Softbank.

“Η λήξη των συνομιλιών για την δυνητική εξαγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου δεν προξενεί έκπληξη, αλλά είναι απογοητευτική εξέλιξη (για τη Swiss Re)”, σχολίασε ο αναλυτής της Vontobel Stefan Schuermann. Παρότι η Softbank φερόταν να ενδιαφέρεται για την εξαγορά έως και του 30% της Swiss Re,  o ελβετικός όμιλος διευκρίνισε αργότερα ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την αγορά μεριδίου 10% ή και ακόμα μικρότερου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re  Christian Mumenthaler έχει δηλώσει ότι ο θα καλωσόριζε έναν anchor investor σε μια δραστηριότητα όπου τα αποτελέσματα μεταβάλλονται δραστικά από τη μια χρονιά στην άλλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*