Σε μεγάλη δοκιμασία μπαίνουν οι κύριοι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Η αστική ανάπτυξη με στόχο την συσσώρευση πλούτου σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές αποτελούν βασικούς παράγοντες της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί με τον παράγοντα πληθωρισμό δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την πορεία της πραγματικής οικονομίας των κύριων ασφαλιστών και των αντασφαλιστών.

Σωρευτικές επιδράσεις

Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές οι μετρίου σοβαρότητας φυσικές καταστροφές που προήλθαν από ισχυρές καταιγίδες το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Swiss Re. Είναι η πρώτη φορά που οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν απώλειες τέτοιου μεγέθους, επιβεβαιώνει η Swiss Re.

Η σωρευτική επίδραση των συχνών καταστροφικών συμβάντων μετρίου σοβαρότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας των ακινήτων, καθώς και του κόστους επισκευής/ αντικατάστασης έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κερδοφορία των ασφαλιστικών για μακρύ χρονικό διάστημα, τονίζει η Ελβετική Αντασφαλιστική διευκρινίζοντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες το 2023 ήταν μια δοκιμασία στον κλάδο κυρίας ασφάλισης.

Οι απώλειες από ισχυρές καταιγίδες αυξάνονται σταθερά κατά 7% ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2023 σημειώνουν αύξηση σχεδόν 90% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (32 δισεκατομμύρια δολάρια) και υπερδιπλασιάζουν τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας (27 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυξημένες απώλειες από ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις ισχυρές καταιγίδες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Το 2023 στις ΗΠΑ και για πρώτη φορά στα χρονικά, το ύψος του ποσού των ασφαλισμένων ζημιών των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ζημιές από ισχυρές καταιγίδες ξεπεράστηκε. Σύμφωνα δε, με τις προβλέψεις το ποσό αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σωρευτικά στις ΗΠΑ το 2023 καταγράφηκαν 18 τέτοια συμβάντα, εκ των οποίων το καθένα από αυτά προκάλεσε ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στο δρόμο αυτό βαδίζει και η Ευρώπη, όπου στην περιοχή καταγράφεται αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών από ισχυρές καταιγίδες με την Ιταλία και τη Γαλλία να ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, η Ιταλία σημείωσε απώλειες άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόκειται για τις πιο δαπανηρές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στα χρονικά της χώρας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σοβαρών ξηρασιών και πυρκαγιών. Καθώς το 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται εμφανείς.

2023: Τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί

Ενώ, μέχρι σήμερα οι απώλειες από την εποχή των τυφώνων του Βόρειου Ατλαντικού παραμένουν κάτω από το μέσο όρο το 2023, ο τυφώνας Otis θα είναι πιθανότατα το πιο δαπανηρό ασφαλισμένο συμβάν στο Μεξικό. Στη Νέα Ζηλανδία, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες προκάλεσαν τις πιο δαπανηρές ασφαλιστικές απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες για τη χώρα (2,4 δισεκατομμύρια ΗΠΑ), ενώ οι πυρκαγιές στο Μάουι εκτιμάται ότι θα είναι το πιο δαπανηρό συμβάν ασφαλισμένων ζημιών ποτέ για την πολιτεία της Χαβάης (3,5 δισεκατομμύρια). .

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία είναι η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το 2023, με ασφαλισμένες ζημίες 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ο σεισμός στο Μαρόκο ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη χώρα από το 1900. Η καταστροφή στο Μαρόκο δείχνει επίσης ότι οι αγροτικές περιοχές  πρέπει να συμπεριληφθούν στις προληπτικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της αγροτικής οικονομίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*