Δισεκατομμύρια οι ανασφαλιστές ζημιές στον κόσμο

της Ελενας Ερμείδου

Στα 357 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε το συνολικό οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως το 2023, εκ των οποίων περίπου το 34% ή τα 123 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από τους αντασφαλιστές σύμφωνα την  Gallagher Re. Το 2023 αποκαλύπτει η έρευνα της Gallagher Re ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έξι στα 10 ακριβότερα ασφαλισμένα συμβάντα προήλθαν από τις ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες ασφαλισμένες απώλειες προήλθαν από τις καταιγίδες (58%), άλλως 71 δισεκατομμύρια δολάρια εκ του συνόλου των ασφαλισμένων ζημιών παγκοσμίως με τα 60 δισεκατομμύρια ζημιές να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Gallagher Re, έξι από τα 10 πιο ακριβά ασφαλισμένα συμβάντα της χρονιάς προήλθαν από τις καταιγίδες που ξέσπασαν στις Η.Π.Α.

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημίων

Οι οικονομικές ζημιές για όγδοο συνεχόμενο έτος ξεπέρασαν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των απωλειών από σεισμούς και άλλων γεγονότων. Στο μεταξύ η ψαλίδα μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών διευρύνεται, καθώς οι ασφαλισμένες ζημιές μειώθηκαν στα 116 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε οικονομική βάση, ο σεισμός του Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία ήταν το πιο δαπανηρό γεγονός του 2023 με απώλειες 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μόλις το 13%, ή 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από την ασφάλιση. Αυτό το γεγονός, μαζί με τον σεισμό Μαρακές-Σάφι στο Μαρόκο, τον τυφώνα Doksuri στην Κίνα και τον τυφώνα Otis στο Μεξικό, συνέβαλε  η παγκόσμια ψαλίδα να ανοίξει στο  66% το 2023.

Τι ανέφεραν Munich Re, Swiss Re,VERISK

Των εκτιμήσεων για τις ασφαλισμένες ζημιές της Gallagher Re προηγήθηκε η Munich Re η οποία ανέφερε ότι οι ασφαλισμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια και η Swiss Re για 100 δισεκατομμύρια δολάρια.  Η Verisk υπολογίζει τις παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιές λίγο κάτω από τα 133 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*