Γ. Στουρνάρας: Αναπτυξιακό εργαλείο οι 3 πυλώνες ασφάλισης

της Ελενας Ερμείδου

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας, και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θέμα: «Η χρηματοδότηση μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας» συνέστησαν την υιοθέτηση των τριών πυλώνων ασφάλισης ως ένα από πιο βασικά αναπτυξιακά  εργαλεία. Οι χρηματιστηριακές αγορές τόνισαν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, παράλληλα διαμορφώνουν και κίνητρα για αποταμίευση αλλά και τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Το δημογραφικό έχει καταστήσει απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματός η οποία πρέπει να αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος του οποίου ο αναδιανεμητικός ρόλος από εργαζομένους προς συνταξιούχους να είναι ηπιότερος, διασφαλίζοντας ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος για όλους τους συνταξιούχους, προωθώντας παράλληλα την αποταμίευση κεφαλαίων από τους εργαζομένους, για τη συμπλήρωση του βασικού, εγγυημένου από την αναδιανεμητική λειτουργία εισοδήματος, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ελλάδα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση του δευτέρου και τρίτου πυλώνα στην Ελλάδα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως αναπόσπαστο μέρος της Eυρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η αύξηση των επενδύσεων σε βάθος χρόνου προϋποθέτει αύξηση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα οι οποίες έχουν μειωθεί θεαματικά, κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια δεκαετία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων τη διετία 2015-2016 τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, επενδύσεις  χωρίς εγχώρια αποταμίευση, ή εναλλακτικά συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, δεν μπορούν να υπάρξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, όχι μόνο θα εξασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά θα δώσει επίσης κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνοπτικά μίλησε:  για τις εξελίξεις όσον αφορά την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, για τα εμπόδια τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην αναπροσαρμογή της οικονομίας και την στενότητα των αποταμιευτικών και χρηματοδοτικών πόρων για επενδύσεις, για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την τραπεζική χρηματοδότηση, τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, την ολοκλήρωση των δύο πυλώνων της τραπεζική ένωσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για τις μακροπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης, την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, τις μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*