ΕΦΚΑ: Ποιοι εξαιρούνται από τις διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή των παροχών

Εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζονται ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από τη διακοπή ή την περικοπή των παροχών που λαμβάνουν, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εν λόγω διατάξεις αναφέρονται σε συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, συνταξιούχους, λόγω θανάτου και σε δικαιούχους προνοιακών άλλων επιδομάτων, με αναπηρία που οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που απέκτησαν κάποια από αυτά τα δικαιώματα, οι οποίοι αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη.

Προβλέπεται, λοιπόν, ρητά ότι εξαιρούνται, όσοι από τα ανωτέρω πρόσωπα αναλαμβάνουν εργασία- μόνιμη ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου -σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είναι αναρτημένο στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SELO8/.

Για τα πρόσωπα που εμπίπτουν στη διάταξη, δεν εφαρμόζονται γενικές ή ειδικές διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή των παροχών που λαμβάνουν (σύνταξη, λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, προνοιακό ή άλλο επίδομα) ούτε επηρεάζεται η κρίση περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*