Συνάντηση των Υπ. Υγείας της «Συμμαχίας της Βαλέτας»

Στην επόμενη φάση περνά η διακρατική «Συμμαχία της Βαλέτας», η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 με στόχο την αναμόρφωση της σχέσης μεταξύ των συστημάτων υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας. Οι Υπουργοί Υγείας των κρατών-μελών της συμμαχίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη, ανάμεσα τους και νέα μέλη…

Όπως είχε γράψει το Virus, οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, με τις χώρες να χωρίζονται σε ζευγάρια και κάθε ζευγάρι να αναλαμβάνει διαφορετικά νέα φάρμακα. Οι χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο ώστε να αλλάξει την εικόνα της αγοράς του φαρμάκου.

Η ταχεία εξέλιξη της προσπάθειας «για την από κοινού διαπραγμάτευση βιώσιμων και «δίκαιων» τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους, αλλάζει πλήρως [την] εικόνα  στην αγορά φαρμάκου και στη σχέση των κρατών με τη φαρμακοβιομηχανία», είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση συναντώνται σήμερα στην ισπανική πρωτεύουσα οι Υπουργοί Υγείας των κρατών, μεταξύ τους και ο Ανδρέας Ξανθός.

Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ρουμανία υποδέχθηκαν στη «Συμμαχία της Βαλέτα» τη Σλοβενία αλλά και την Κροατία, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus. Ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Γαλλία, με το Παρίσι, βέβαια, να έχει πιο ηγετικές διαθέσεις, από ό,τι αναφέρουν ανεπίσημες πληροφορίες.

Φυσικά, η Συμμαχία της Βαλέτας δεν είναι η μόνη διακρατική προσπάθεια που στοχεύει σε κοινή διαπραγμάτευση κρατών με τη φαρμακοβιομηχανία (υπάρχει η BENELUXA, συνεργασίες αναπτύσσονται μεταξύ βαλτικών κρατών, ενώ υπάρχει και η ομάδα του Visegrad), αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται να έχει περισσότερη δυναμική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*