Τα νέα επενδυτικά κονδύλια δίνουν νέα μορφή στην υγεία

της Ελενας Ερμείδου

Μαμούθ επενδυτικά τεχνολογικά κονδύλια απορροφά ο κλάδος της υγείας. Εχει τραβήξει το ενδιαφέρον ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, ασφαλιστικών, τελευταία στην Ελλάδα και των funds. .

Ενδεικτικά πρόσφατη μελέτη της SAP σε 400 διευθυντικά στελέχη αποκαλύπτει ότιτρέχουν με γοργούς ρυθμούς οι επενδύσεις σε Big Data & Analytics καθώς και cloud. Συγκεκριμένα το 76% του δείγματος σε Big Data & Analytics και των τεχνολογιών cloud το 65% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως τονίζει ότι Thomas Laur, πρόεδρος της SAP Health Global, «η ψηφιακή καινοτομία θα τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα των ανακαλύψεων στον τομέα της υγείας και θα επιταχύνει την ευρύτερη στροφή των οργανισμών υγείας στην φροντίδα των ασθενών που βασίζεται σε τεχνολογίες δεδομένων».

Σε ένα μεγάλο βαθμό οι νέες κινήσεις θα λειτουργησουν προς όφελος όλης της αγοράς. Οι ασθενείς θα μπορούν να πάρουν καλύτερες υπηρεσίες, η λειτουργία των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων θα αναβαθμιστεί, οι ασφαλιστικές θα μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την ανάληψη των κινδύνων με καλύτερη τιμολόγηση.

Ωστόσο πηγές του IW αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξουν ξεκάθαροι στόχοι οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στα Big Data, στα Predictive Analytics λειτουργούν θετικά ωστόσο το κόστος της υγείας θα αυξηθεί. Η αύξηση του κόστους της υγείας είναι πολλαπλάσια του δείκτη τιμών του καταναλωτή.

Ενα άλλο ζητούμενο είναι ο αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων που εγκρίνονται ανά άτομα και η πραγματική ανάγκη αυτών των εξετάσεων. Τα ερωτήματα δε που παραμένουν αφορούν στο γιατί έχει καθυστερήση η συγκρότηση πρωτοκόλλων υγείας.

Μέγα ζητούμενο είναι η αύξηση των “μέτρων ασφαλείας” του κλάδου υγείας απέναντι στο νέο Γενικό Κανονισμό για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Συνεπώς ο κλάδος της υγείας θέλει αυξημένη εποπτεία και σύγχρονο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*