O Δημήτρης Νανόπουλος στον ΣΕΣΑΕ!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών με ομιλητή τον καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένο καθηγητή της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, ΗΠΑ, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 90 στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Νανόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Ελπίζοντας στην αβεβαιότητα – Η παράλληλη ανατροπή στη φυσική, στις τέχνες και στο θέατρο». Ερμήνευσε με αριστοτεχνικό τρόπο την παράλληλη σχέση και διαδρομή της φυσικής, της τέχνης και του θεάτρου, συσχετίζοντας το έργο προσωπικοτήτων όπως ο Αϊνστάιν, ο Χάιζενμπεργκ και ο Φέυμαν με εκείνο του Πικάσο, του Ντα Βίντσι και του Νταλί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανατροπή στη μουσική από τον Μότσαρτ.

Περιέγραψε με γλαφυρότητα τις έννοιες του χωροχρόνου και των πολλαπλών διαστάσεων (και πιθανώς άλλων Συμπάντων) και επίσης τη διαδικασία της εργαστηριακής απόδειξης των θεωριών στη Φυσική. Σημείωσε την ισχύ των αρχών της αβεβαιότητας και σχετικότητας, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η προσπάθεια προσδιορισμού της Απόλυτης Αρχής του Σύμπαντος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κοινωνικής μόρφωσης σε αντιδιαστολή με την πανεπιστημιακή και την καταλυτική επίδραση της οικογένειας στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου. Σημείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συστηματική υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε έλλειμμα παιδείας.

Σε αυτό, σημείωσε ο κ. Νανόπουλος, ίσως να οφείλεται η έλλειψη πνευματικών ανθρώπων με θέληση να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν με επιχειρήματα το δίκιο τους. Στη δεκαετία του ’60, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι διανοούμενοι έβγαιναν στους δρόμους και διαμαρτύρονταν για ουσιαστικά ζητήματα, και όχι όπως σήμερα, που, κυρίως η νεολαία, διαμαρτύρεται για επιφανειακά και άσχετα ζητήματα και προβλήματα.

Προσπερνώντας τις δικαιολογίες της έλλειψης πόρων για την ανάπτυξη έρευνας στον χώρο των Φυσικών Επιστημών, διερωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει έλλειψη ισχυρών πανεπιστημιακών σχολών Κλασικής Παιδείας με παγκόσμια αναγνώριση και προβολή.

«Ήταν μια ομιλία ζωντανή και με συνεχή την παρουσία του χιούμορ για πολύ δύσκολα ζητήματα, με αγάπη για την επιστήμη και την Ελλάδα, μια τόσο όμορφη χώρα, για την οποία, όπως στο τέλος σχολίασε, θα έπρεπε να υπάρχει waiting list εισόδου!» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΣΑΕ.

Την εκδήλωση την υποστήριξαν οι εταιρείες:

  • CARPENTER TURNER – Πλατινένιος Χορηγός
  • INTER PARTNER ASSISTANCE & MATRIX BROKERS S.A. – Χρυσοί Χορηγοί
  • AIG, ΕΘΝΙΚΗ, ERGO & INTERAMERICAN – Ασημένιοι Χορηγοί
  • AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ –  Μεγάλος Χορηγός
  • AON – Χορηγός.

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*