ERGO, Düsseldorf Γερμανία

“Πάγος” στην πώληση των run-off χαρτοφυλακίων της ERGO

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στον “πάγο” μπαίνουν για την ώρα τα σχέδια της γερμανικής ασφαλιστικής ERGO (θυγατρικής της Munich Re) να πωλήσει run-off χαρτοφυλάκια ασφαλειών ζωής, καθώς έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις προκαρκτικές προσφορές που έλαβε.
“Κατά την άποψη της ERGO, η τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων και η δυνητική τους ανατίμηση δεν αντανακλάται επαρκώς στις προσφορές που υποβλήθηκαν”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Markus Riess.
Η ERGO και άλλοι ανταγωνιστές της στη Γερμανία αγωνίζονται να καταβάλουν εγγυημένες αποδόσεις στους πελάτες της λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κανόνων περί κεφαλαιακής επάρκειας ελέω Solvency II οδήγησε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες στην επιλογή να απαλλαγούν από κάποια “ακριβά” χαρτοφυλάκια ασφαλειών ζωής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εξειδικευμένα σε run-off funds  με τη στήριξη του επενδυτικού σχήματος Cinven, η εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Apollo, ο κινεζικός όμιλος  Fosun και η βρετανική Resolution υπέβαλαν προσφορές της τάξης του 1 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο των 6 εκατ. συμβολαίων. Η Munich Re περίμενε πολύ υψηλότερες προσφορές, με ένα άτομο να τοποθετεί την “τιμή εκκίνησης” στα 2 δισ. ευρώ
H ΕRGO αναμενεται να προχωρήσει τώρα στην σταδιακή εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων σε μια εσωτερική (in-house) πλατφόρμα που αναπτύσσει σε συνεργασία με την IBM. Πέρα από το ύψος του τιμήματος, “αγκάθι” σε τυχόν deal εξαγοράς αποτελούσε και η εξασφάλσιση της έγκρισης της γερμανικής αρχής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου BaFin, που επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες που αφορούν τα προς πώληση ασφαλιστικά συμβόλαια θα λάβουν τις υπεσχημένες παροχές.
Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ο κ. Riess δήλωσε ότι η ERGO δεν έφτασε ποτέ στη φάση της ουσιαστικής συζήτησης με τη BaFin για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική Generali συνεχίζει τις προσπάθειές της να πωλήσει χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής στη Γερμανία που περιλαμβάνει 4 εκατομμύρια συμβόλαια. “Οι συνομιλίες της Generali με Cinven, Apollo και Fosun συνεχίζονται. Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι εάν θα βρεθεί η χρυσή τομή με την BaFin”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*