Κ. Κωνσταντινίδης: Απούσα η επιστημονική άποψη στο νομοθέτημα για την αλλαγή φύλου

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα προσεγγίζονται μέσα από επιστημονικό τρόπο, η Ελληνική Βουλή δεν ζήτησε ποτέ την άποψη των καθ’ ύλην αρμόδιων, δηλαδή των επιστημόνων.

Όπως επισημαίνει ο ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κ. Κωνσταντινίδης, η απόφαση του Κοινοβουλίου, η οποία ελήφθη αποκλειστικά με κομματικά στερεότυπα, ρίχνει μπουρλότο στην ελληνική κοινωνία.

“Η Πολιτεία θα πρέπει να αποδεχθεί πως η δυσφορία του φύλου σε όλες τις ηλικίες είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί με επιστημονικό τρόπο και όχι με μαγγανείες, μαγικά και ξόρκια” αναφέρει, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετο το συμπέρασμα πως η ηλικία των 15 χρόνων είναι κόκκινη γραμμή. “Η διαφυλική ταυτότητα υπάρχει ήδη από την παιδική ηλικία” τονίζει, επισημαίνοντας πως η κριτική απόρριψης που θα γίνει σε ένα παιδί με δυσφορία φύλου θα διαλύσει την προσωπικότητά του.

Για τον κ. Κωνσταντινίδη, χωρίς πολιτικές υγείας οι κοινωνίες είναι μία ζούγκλα και ένας Μεσαίωνας.

“Η υγεία του ανθρώπου δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική και πολιτική. Σήμερα οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των διαφυλικών έχουν εκδώσει οδηγίες για τα βήματα διάγνωσης και θεραπείας της δυσφορίας των φύλων και καλό είναι να ρωτάνε μερικοί πολιτικοί ποια είναι αυτά” αναφέρει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επαγγελματιών Υγείας των Διαφυλικών (WPATH) είναι μία διεθνής ένωση γιατρών, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, δημοσιογράφων και πολιτικών. Όραμα της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης είναι να φέρει μαζί επιστήμονες πολλών κλάδων, που θα βοηθούν στην καλύτερη περίθαλψη, στην ανάπτυξη έρευνας, στην εκπαίδευση, αλλά και στην ανάδειξη ζητημάτων σεβασμού και αξιοπρέπειας των διαφυλικών και δυσφορικών ατόμων σε σχέση με το φύλο τους, σε όλες τις βαθμίδες της κουλτούρας και του πολιτισμού.

“Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν την εταιρία αυτή, αλλά είναι κάτι σαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – στα συνέδριά της συμμετέχουν πέντε χιλιάδες επιστήμονες τουλάχιστον. Στο Ευρωπαϊκό Παράρτημά της που έγινε στο Βελιγράδι συμμετείχαν πεντακόσιοι ειδικοί μόνο από την Ευρώπη” λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Και καταλήγει: “Οι διαφυλικοί συνάνθρωποί μας δεν ζουν πλέον στο σκοτάδι των προκαταλήψεων και των τεράτων, αλλά είναι ισότιμα μέλη για την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως”. 

Θα πρέπει, πάντως, να υπογραμμίσουμε πως η Παιδοψυχιατρική Ένωση Ελλάδας είχε εναντιωθεί στην αλλαγή ταυτότητας φύλου πριν την ενηλικίωση, με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*