Nέο ρεκόρ στην έκδοση ILS το β’ τρίμηνο του έτους

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στο ύψος-ρεκόρ των 6,3 δισ. δολ. ανήλθε η έκδοση ομολόγων που εκδίδονται για την κάλυψη του κινδύνου από φυσικές καταστροφές (Non-life insurance-linked securities ή ILS) κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2017, σύμφωνα με έκθεση της Willis Towers Watson Securities.

Συνεχίζοντας την τάση του πρώτου τριμήνου του έτους -όπου οι εκδόσεις ILS ξεπέρασαν τον ιστορικό μέσο όρο-, κατά το β’ τρίμηνο εκδόθηκαν ILS συνολικής αξίας 6,3 δισ. δολ. μέσω 36 διαφορετικών εκδόσεων (tranches).

Καταλυτικά για την εξέλιξη αυτή λειτούργησε το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο ‘εμφανίστηκαν’ δυο από τις μεγαλύτερες εκδόσεις ILS, οι Kilimanjaro II Re 2017-1 και η Ursa Re 2017-1. Στο τέλος Ιουνίου 2017, το υπόλοιπο των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε ILS ανερχόταν σε 24,7 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 16,5% σε ετήσια βάση.

“Η αύξηση των ILS έρχεται με φόντο τις δύσκολες συνθήκες στην αντασφαλιστική αγορά, καθώς πολλοί παραδοσιακοί αντασφαλιστικοί όμιλοι βλέπουν τις αποδόσεις τους να μειώνονται, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Ιαπωνία παραμένουν αρνητικές και μεγάλες εστίες αβεβαιότητας όπως το Brexit και οι δυνητικές αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον των ΗΠΑ προκαλούν προβληματισμό τόσο στις ασφαλιστικές όσο και στους επενδυτές”, αναφέρει η Willis Towers Watson Securities

Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών οδηγεί την αγορά ILS σε ένα θετικό “σημείο καμπής” καθώς διαχειρίζεται μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου μεγάλων καταστροφών (peak catastrophe risk) διεθνώς. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες εκδόσεις σε όλο το ασφαλιστικό φάσμα. “H αγορά ILS ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση, με τις εκδόσεις σε επίπεδο-ρεκόρ και τον ανταγωνισμό μεταξύ των funds να εντείνεται”, σχολίασε ο Bill Dubinsky, επικεφαλής του κλάδου ILS στην Willis Towers Watson Securities.

“Πιστεύω ότι αυτο θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα οφέλη των ILS να επεκταθούν πέρα από την κάλυψη φυσικών καταστροφών, σε άλλες κατηγορίες ασφαλίσεων”, κατέληξε ο κ. Dublnsky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*