Τα έργα υποδομών, ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς και οι συμπράξεις

του Βάιου Κρόκου

Οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αποτελούν ένα μόνιμο πεδίο διαβούλευσης, με αντιπαραθέσεις πολλές φορές,…σε όλες τις χώρες ακόμα και στην Γερμανία. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι γνωστή και απαιτείται σίγουρα πρόοδος. Στο τομέα αυτό ενεργό ρόλο μπορεί να αποκτήσει η ασφαλιστική αγορά,  χρηματοδοτώντας, μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα μεγάλων υποδομών.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνάντηση της EAEE ο κ. Δ. Μαζαράκης τόνισε την ανάγκη των συμπράξεων προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς και των ασφαλισμένων και του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία με την Allianz να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του ρόλου της ασφαλιστικης αγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας.

” Η Γερμανία απαιτείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων χωρών και να αρχίσει να συμμετέχει σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε έργα μεγάλων υποδομών αναφέρει στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μέσα από συνέντευξη του επικεφαλής επενδύσεων και έργων ασφάλισης στην Allianz Günther Thallinger. Ωστόσο, ο  Günther Thallinger εκφράζει  την απογοήτευση του απέναντι στο πολιτικό κύμα αντίστασης που έχει προκληθεί στην Γερμανία όσον αφορά στις προτάσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Wolfgang Schäuble ότι  ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να εμπλακεί περισσότερα στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα χρηματοδοτώντας τα.

Χαρακτηριστικά τονίζει «πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών στην Ευρώπη είναι πιο ανοικτός σε τέτοιες συζητήσεις από ότι στην Γερμανία».

Η Γερμανική Allianz είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, έχοντας επενδύσει ήδη με μεγάλα έργα υποδομών. Μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στο έργο ανακατασκευής αποβλήτων στο Λονδίνο ύψους  5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*