«Πυριτιδαποθήκη» ο ΕΟΠΥΥ

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε το 2017 για τους συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι με τα τελευταία μέτρα σε φορολογικό-ασφαλιστικό «βλέπουν» τα ήδη μειωμένα εισοδήματά τους να αποδεκατίζονται, μ’ αποτέλεσμα να μην επιδεικνύουν καμία ανεκτικότητα στην καθυστέρηση πληρωμής τους.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως οι πληρωμές τόσο για νέες όσο και για παλιές οφειλές έχουν οριστικοποιηθεί και προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος (εδώ). Σύμφωνα, ωστόσο, με την Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, οι πληρωμές ανακοινώνονται στα ΜΜΕ χωρίς αντίκτυπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Οι δικές μας υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς εργαζομένων κλπ., δεν πληρώνονται με οριστικοποιήσεις» σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, κι εγκαλεί τη Διοίκηση του οργανισμού για εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων επιστημόνων και των οικογενειών τους.

Στον κλάδο οφείλονται 4 μήνες του 2016, για τους οποίους το ασφαλιστικό κόστος με εισφορές 31% επί του εισοδήματος, είναι περίπου 2.500 ευρώ. Ανεξόφλητο παραμένει, επίσης, ένα σημαντικό μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων προ του 2012 (ΟΠΑΔ κ.λπ.), για τις οποίες ναι μεν εκδόθηκαν τιμολόγια τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η αντίστοιχη εξόφληση.

«Καθώς τα σημειώματα ΕΦΚΑ αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης, τόσο του ληξιπρόθεσμου μήνα Σεπτεμβρίου 2016 , όσο και του 10% των ετών 2012-2016» τονίζει η κα Μαστοράκου.

Την «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» φορτίζει, στο μεταξύ, η απραξία στη διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις που με ευθύνη του οργανισμού έχει μπει σε «βαθιά κατάψυξη» εδώ και 8 μήνες.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος τους και αναμένουν αποδοχή συνάντησης, τόσο από το προεδρείο του ΕΟΠΥΥ όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τα προαναφερόμενα ζητήματα.

«Οι συμβεβλημένοι ιατροί έχουν φθάσει στα όρια τους και δεν καλύπτονται με ανακοινώσεις, αλλά με πράξεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οφείλει να δείξει συνέπεια απέναντι στους συνεργαζόμενους ιατρούς, ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους» προειδοποιεί η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*