Τι έδειξε η “Super Day” των αμερικανικών ασφαλιστικών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Insurance Super Day” χαρακτήρισαν αναλυτές την Τετάρτη, αφού μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street, όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές των ΗΠΑ (AIG, MetLife, Prudential Financial και οι μικρότερες Lincoln National και  Allstate) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για το γ’ τρίμηνο του έτους.

Οι τρεις κολοσσοί (ΑΙG, MetLife, Prudential Financial) παρουσίασαν βελτιωμένα  αποτελέσματα, αν και η προσπάθεια της AIG να επαναφέρει σε τροχιά κερδοφορίας την μονάδα γενικών ασφαλειών συνάντησε προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,4% στις after hours συναλλαγές. Στον αντίποδα μετοχή της μεγάλης ανταγωνίστριάς της MetLife  ενισχύθηκε κατά 2,5%, καθώς τα λειτουργικά κέρδη της για το γ’ τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν στο 1,4 δισ. δολ. (ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή), ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Καταλυτικά για το άλμα της κερδοφορίας λειτούργησε η αύξηση κατά 6% των εσόδων από επενδύσεις, οι καλές επιδόσεις του χαρτοφυλακίου private equity και η πώληση του μεριδίου της σε μια κοινοπραξία real-estate.

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της AIG ήταν κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street, παρότι ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν η εταιρεία εμφάνισε έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσής της. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,1 δισ. δολάρια (ή 1 δολάριο ανά μετοχή), έναντι 691 εκατ. δολ. το γ’ τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει κέρδη 1,21 δολαρίων ανά μετοχή, όμως η εικόνα των αποτελεσμάτων επιδεινώθηκε από έκτακτη δαπάνη 404 εκατ. δολαρίων για αναγνώριση απωλειών σε χαρτοφυλάκιο “δομημένων συμβιβασμών” (structured settlements)  και από τον σχηματισμό έκτακτου αποθεματικού 306 εκατ. δολαρίων που αύξησε τον δείκτη ζημιών της AIG σε 77,7% από 72,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015. Η εταιρεία τόνισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης υλοποιείται κανονικά, με τις δαπάνες να εμφανίζουν μείωση 12%.

Τέλος, η Prudential Financial  υπογράμμισε την ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων της, καθώς και τις καλές επιδόσεις των κλάδων διαχείρισης ενεργητικού και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Τα λετουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 1,19 δισ. δολάρια, ή 2,66 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 2,49 δολάρια ανά μετοχή. H Lincoln National δήλωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το τρίμηνο ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ, χάρη στην καλή διαχείριση των κεφαλαίων και την εξοικονόμηση δαπανών. Τέλος, η Allstate ανακοίνωσε αυξημένα ασφάλιστρα στις γενικές ασφάλειες, συνοδευόμενη όμως από μεγάλη αύξηση στις απώλειες από φυσικές καταστροφές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*