ΧΑΠ: Διεθνής έρευνα με ελληνικό χρώμα αναδεικνύει νέο θεραπευτικό όπλο

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές διεθνώς, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους και θεωρείται η τρίτη κύρια αιτία θανάτου.

Βασικός ένοχος για την πρόκληση της νόσου συνιστά το κάπνισμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενοχοποιείται η καύση της βιομάζας. Οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής τους, η οποία απειλείται σταδιακά από τη ΧΑΠ.

Σύμφωνα με τον Κ. Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Παν. Θεσσαλίας και Διευθυντή της Πνευμονολογική Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, η νόσος συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Την υποδιάγνωση καταδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη και μελέτη που εξέτασε τη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ το 2014 (PLOS ONE, 2016). Το 1,75% των συνταγών αφορούσαν ασφαλισμένους που τους διεγνώσθη ΧΑΠ, όταν ο επιπολασμός στη χώρα ανέρχεται σε 8,4%.

Την ίδια ώρα, το ετήσιο κόστος της νόσου ανέρχεται σε 1000 ευρώ, ανεξαρτήτως σταδίου, με τα 240 ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από το πορτοφόλι των ίδιων των ασθενών, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση αυξάνει το φαρμακευτικό κόστος των συνοσηροτήτων.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για μια επιτυχή μακροχρόνια φροντίδα για τη διαχείριση της νόσου είναι η πρόληψη των παροξύνσεων.
Παρόξυνση αποτελεί οποιαδήποτε αρνητική αλλαγή των συμπτωμάτων της νόσου και οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής και στην εξέλιξη της ΧΑΠ είναι κρίσιμη, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της πνευμονικής λειτουργίας και σε σοβαρές περιπτώσεις στη νοσοκομειακή νοσηλεία ακόμη και τον θάνατο.

Μάλιστα, μια σοβαρή παρόξυνση μπορεί να κοστίσει όσο η θεραπεία δύο ετών, όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Η μελέτη FLAME, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της άπαξ ημερησίως θεραπείας με συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50 mcg με τον δις ημερησίως χορηγούμενο συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης [SFC] 50/500 mcg, με στόχο τη μείωση των παροξύνσεων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Όπως ανακοίνωσε η Novartis, η μελέτη έδειξε σταθερή ανωτερότητα του συνδυασμού ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης σε όλες τις εκβάσεις σχετικά με τις παροξύνσεις, την πνευμονική λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΧΑΠ.

«Η μείωση των παροξύνσεων είναι απολύτως κρίσιμη για τη βελτίωση των εκβάσεων της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκων και Chief Medical Officer για τη Novartis. «Η μελέτη FLAME έχει δείξει σαφώς ότι ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου υπερέχει έναντι της τρέχουσας θεραπείας εκλογής για τη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ, σηματοδοτώντας μια στροφή από τις θεραπείες που περιέχουν στεροειδή για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με ΧΑΠ».

Ειδικότερα, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης παροξύνσεων, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, και παρέτεινε το χρόνο μέχρι την πρώτη μέτρια ή σοβαρή παρόξυνση, σε σύγκριση με τον συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.362 ασθενείς με ΧΑΠ, σε 356 κέντρα 43 χωρών και στις 5 ηπείρους. Μεταξύ αυτών και 11 κέντρα στην Ελλάδα, με 72 ασθενείς, όπως ανέφερε ένας εκ των ερευνητών ο Σ. Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Ν. Αττικόν.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, η μελέτη έδειξε μείωση των παροξύνσεων ανήλθε στο 11% και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής από τη χρήση του νέου σταθερού συνδυασμού ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου, έναντι του καταξιωμένου συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*