Ποιοι θα πάρουν τα λεφτά της δόσης

Η αγορά περιμένει με αγωνία την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν «απογειωθεί» σε ποσό μεγαλύτερο των 6,5 δισ, προκαλώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Όλα δείχνουν ότι το πρώτο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ ευρώ θα εκταμιευτεί εντός του μηνός και πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Από αυτά, τα 5,7 δισ θα δοθούν για το χρέος και μόνο 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα 2,8 δισ που υπολείπονται ως το σύνολο της δόσης των 10,3 δισ θα εκταμιευτούν μετά το καλοκαίρι. Και από αυτά, το 1,7 δισ ευρώ θα δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα.

Η πλειονότητα του ποσού που θα διατεθεί για τα ληξιπρόθεσμα, θα απορροφήσουν ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Οι οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,68 δισ ευρώ ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν χρέη περίπου 1,1 δισ ευρώ.

Διάφορα υπουργεία έχουν «άνοιγμα» πάνω από 650 εκατ. ευρώ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρέη μεγαλύτερα από 320 εκατ. και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου 519 εκατ. ευρώ.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζεται ότι θα δοθούν και 1,18 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*