Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις στα συμβεβλημένα εργαστήρια

Το είπαν και το έκαναν! Μέχρι σήμερα εκπλήρωναν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, παρά τις σωρευμένες από το παρελθόν οφειλές του οργανισμού στον κλάδο. Έχοντας όμως παραμείνει απλήρωτοι για 5 μήνες του 2015, ενώ πλέον διανύουμε τον 2ο μήνα του 2016, οι αντοχές και οι ανοχές «κλάταραν» και τις φωνές διαμαρτυρίας αντικατέστησε η σκλήρυνση της στάσης των βιοπαθολόγων (ΠΕΕΒΙ), ακτινολόγων (ΠΕΕΑ) και πυρηνικών γιατρών (ΣΕΠΙ).

Τα τρία πρωτοβάθμια σωματεία βρίσκονται από σήμερα σε επίσχεση εργασίας, μη αποδεχόμενα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να προχωρήσουν στις εξετάσεις που τους έχουν συνταγογραφηθεί θα πρέπει να πληρώσουν ιδιωτικά υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση βούλησης (επισυνάπτεται κάτωθι) και να διεκδικήσουν στη συνέχεια τα χρήματα που κατέβαλαν από τον ΕΟΠΥΥ. Μια διαδικασία η οποία συνήθως απαιτεί αρκετό χρόνο (μήνες).

Στην εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλε σχετικά η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) προς τη Διοίκηση του Οργανισμού, κοινοποιούμενη προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όπως άριστα γνωρίζετε, τα μέλη μας, εργαστηριακοί γιατροί (βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι) εξακολουθούν, για άλλη μια φορά, να παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για οφειλόμενες αμοιβές τους από την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών τους σε ασφαλισμένους σας και, συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2015.

»Γνωρίζετε επίσης άριστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών μελών μας αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα διατήρησης των εργαστηρίων τους, ενώ πολλά εργαστήρια έχουν ήδη κλείσει και μεγάλη μερίδα συναδέλφων είναι σήμερα εκτεθειμένοι στον τραπεζικό δανεισμό, όπου αναγκάστηκαν να καταφύγουν για να χρηματοδοτήσουν στοιχειωδώς τις εντωμεταξύ εργασίες τους και τα έξοδα λειτουργίας των ιατρείων τους, υποχρεούμενοι συνεχώς σε καταβολές τόκων, και τόκων επί των τόκων, συχνότατα με απειλές κατασχέσεων ή και με τη διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας».

Στο πλευρό της ΠΕΕΒΙ ο ΙΣΑ

Αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαστηριακών γιατρών στέκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει σχετικά: «Είναι γνωστό σε όλους πόσο έχουν πληγεί οι συνάδελφοι εργαστηριακοί ιατροί, ειδικά με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων».

Η υπεύθυνη δήλωση: 3-sxedio-ypefthinis-dilosis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*